2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Afrika válságban?- Összetett kérdések

Az eddigi biztos pontnak tetsző Dél-afrikai politika tizenhat év után szétesni látszik, az Afrikába beleölt külföldi dollármilliárdok eltűnnek, az AIDS mindennemű intézkedések ellenére tovább terjed, ráadásul havazik is.
2008. szeptember 27. szombat 19:01 - Pásztor Balázs
Mandela öröksége

A hánytatott sorsú Dél-afrikai Köztársaság csupán 1990-ben tudott az apartheiddel -faji megkülönböztetéssel - nagyrészt felszámolni. Ekkor került szabadlábra Nelson Mandela is, ki az ország első szabadon választott fekete elnöke lett négy évvel később, az ANC (Afrikai Nemzeti Kongresszus) politikai párt vezéreként. Öt éves státuszát kitöltve, Nobel-békedíjat átvéve, minden téren átengedte az irányítást a párt új vezetőjének, Thabo Mbeki-nek. Az új elnök gond nélkül nyerte mind a ’99-es, mind a 2004-es választásokat: az ANC mindkétszer kétharmados többséget kapott. Eme politikai biztonság is kellett ahhoz (az angol elődök munkája, és a világ aranykészletének 45%-os birtoklása mellett), hogy a 49 millió lakosú Köztársaság a kontinens legfejlettebb, leggazdagabb országa, gazdasági motorja legyen.

De ez a biztonság is kezd megremegni. Először a májusban kitört, külföldiek ellen irányuló erőszakhullám, majd most a Mbeki ügy kavarta meg a dolgokat. A kormányfő 2009 közepén mindenképpen távozott volna, hisz az ország alkotmánya kimondja, hogy a miniszterelnöki tisztséget nem töltheti be három alkalommal ugyanaz a személy, de most vasárnap pártja vezérkara lemondatta. A lemondatás oka Jacob Zuma, pontosabban az ő személye körül kavarodott viharban rejlik. Jacob - Mbeki fő pártbeli ellenfele - politikai karrierje kifejezetten gyorsan ívelt felfele, amíg egy 2006-os korrupciós, majd nemi erőszakkal kapcsolatos botrány kis híján tönkre nem tette. 2007-ben újabb, ezúttal megvesztegetési ügy pattant ki vele kapcsolatban, épp akkor, amikor a pártelnökséget elhappolta Mbeki elől. A vádat a napokban nemcsak ejtették, hanem megállapították, hogy a „legfelsőbb körökből” kívántak beleavatkozni az ügybe, amit Mbeki határozottan tagad. Ám cáfolat ide vagy oda, a Pártelnökség nem így gondolkodott és Mbeki megadóan beleegyezett.

Thabo Mvuyelwa Mbeki
Az 1942-ben született Dél-Afrikában, politikával erősen átitatott környezetbe, ugyanis szülei az ANC tanárai és aktivistái voltak. Tizennégy mikor csatlakozik a pártmozgalomhoz, egyetemi tanulmányait (közgazdász szakon) Londonban végzi, kitűnő osztályzattal. Visszatér hazájába, de Mandela és társainak letartóztatása után, az ANC utasításait követve elhagyja az országot és csak Mandela kiszabadulásakor tér vissza. Száműzetése első éveit az ANC Londoni irodájában tölti, majd némi katonai képzés és vándorlás után Lusakában (Zambia), az ANC főhadiszállásán köt ki, onnan támogatja mind a pártot, mind hazáját. Amerikai útja során sok befolyásos ismerősre tesz szert, majd 1989-ben már a párt második embere.
1994-ben a Mandela kormány miniszterei közt van, míg 1999-ben őt választják meg Miniszterelnöknek, amit egy újabb ciklus követ 2004-ben. Miniszterelnöksége alatt az ország gazdasága tartós, 4,5%-os gazdasági növekedést produkált és az infláció sem volt ennél magasabb. Erősen fellépet az AIDS terjedése ellen (bár ezt többek szerint nem volt kellően erős, csak a látszata történt meg), és támogatta a turizmus fejlődését, mely mára az ország egyik legjelentősebb bevételi forrása lett. Csökkentette a munkanélküliséget, ami még mai is az ország egyik legnagyobb problémája (hivatalosan 25%, nem hivatalosan 42%). Kapcsolatai keresztülfonják az egész kontinenst: szerepet játszott az Elefántcsontparti konfliktus rendezésében és a mostani Zimbabwei megegyezés is az ő szárnyai alatt született meg. Lemondása után is részt kíván venni „Afrika rendjének és békéjének megteremtésében”. Eszmeiségét hűen jellemzi, hogy szobája falán mindkét példaképének portréja megtalálható: a kommunista eszméket kidolgozó Karl Marx ugyanúgy, mint a világ békességért talán legtöbbet tevő Mahatma Gandhi.
Thabo Mbeki lemondása pár napja lépett hatályba, de követi őt tíz másik kormánytag is: a távozó politikusok között van a nagy tekintélynek örvendő Trevor Manuel pénzügyminiszter és helyettese, valamint Mosiuoa Lekota védelmi miniszter és Aziz Pahad külügyminiszter-helyettes, valamint kilép a kormányzatból Phumzile Mlambo-Ngcuka alelnök és Mbeki több más közeli munkatársa is. Csakhogy Manuel távozásával az egész ország gazdasága kerül veszélybe, ugyanis az egyre érdeklődőbb külföldi beruházók számára ő a kellő reformok biztosítéka. Sőt a 2010-es Futball VB (melyet az országban rendeznének) egyre inkább bizonytalan megvalósulása most egy újabb "rúgást" kapott, amit nem biztos, hogy kibír. Egyes híresztelések szerint Mbeki új párt alapításán töri a fejét, ami szétszakíthatná Mandela örökségét, az ANC-t. Várhatóan Zuma lesz az új miniszterelnök, de addig is az ANC és az ellenzék által egyaránt megbecsült Kgalema Motlanthe-t választották helyettes elnökké, ki tisztségét várhatóan a 2009-es választásokig fogja birtokolni.

Hol a pénz?

Az afrikai kontinens – onnan is főleg a Szaharától délre fekvő országok –, hihetetlen mennyiségű segélyeket és beruházási támogatásokat kap és emészt el, szinte eredmény nélkül. Egyes becslések szerint 1960 és 2003 közt 600 milliárd dollárnyi adomány érkezett más országokból: segélyek, támogatások, és elengedett kölcsönök formájában. Ennek ellenére a gazdasági és szegénységi mutatók mégis majd minden országban egyre csak rosszabbodnak. Ezzel a ténnyel többé kevésbe mindenki tisztába van – nemrég egy nemzetközi konferenciát is tartottak erről Ghánában -, de az okokkal már korántsem.

Az egyik indok talán Richard Auty „kincs átok” elméletével igazolható, melyet a Nigériai példával lehetne legjobban jellemezni. Nigéria – amíg fel nem fedezték az ottani olajkészleteket – sosem szorult élelmiszer behozatalra, hisz az ottani folyók „megtermelték” azt a mennyiségű élelmet, mely az ott élő ijaw és ogoni családoknak bőségesen elegendő volt. De a fúrások, az olajkitermelők és az ezeket követő savas esők annyira elszennyezték a folyókat – néhol még az ivóvizet is tönkretéve –, hogy Nigéria élelmiszer behozatala egyre csak nő. De nem ez az egyetlen gond. Bár az ország bevételei folyamatosan emelkednek, de a szegénység egyre mélyül: felmérések szerint a népesség mindössze 1%-ához jut el az „olajpénz”, amiből természetesen nem marad ki a politikai elit sem (sőt, gazdasági kutatások alapján Nigériai politikusok több mint 60% bizonyíthatóan korrupt). Eme tarthatatlan állapotot a nép megelégelve gerilla háborúkat indított a kormány, a nagy vállalatok és egymás ellen. Jelenleg ott tart a helyzet, hogy az olajtermelés 25%-át milicista szervezetek szívják el a vezetékekből illegális módon (aminek hasznából főleg fegyvert vesznek), a nagyvállatoknak pedig kemény védelmi pénzeket kell fizetniük, ha nem akarnak támadások áldozataivá válni. Az emberek helyzete pedig tovább romlik.

A segély csak ront a helyzeten?

Viszont egy másik elmélet – Andrew M.Mwenda nagy port kavart elemzése – szerint a legnagyobb gond az afrikai vállokozási szektor alulfejlettsége, amit a Világbank is megerősített. Okokként a kifejezetten kedvezőtlen hitelfeltételeket, a túlbonyolított és legfelsőbb körökig korrupt bürokráciát, a vállalkozásokat sújtó magas adókat, a befektetők nem megfelelő védelmét és az export-import magas költségeit említi. De ehhez hozzájárulhatnak az egyre romló infrastrukturális körülmények, az ingatag politikai helyzet, és a látszólag egyik pillanatról másikra kitörő háborúk is. És ezeken a segélyek semmit nem segítenek, sőt, csak erősítik a tőlük való függést, melynek mennyisége egy átlagos afrikai ország GDP-jének 13%-át teszi ki. Véleménye szerint „a magánvállalkozások és befektetések segítése az egyedüli út, amely Afrikát kivezetheti a szegénység csapdájából.”.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását