2024. május 2. - Zsigmond

Háttal a nézőtérnek

Vlagyimir Szorokin A jég című regényének színpadi változatával indul a Nemzeti Színház 2008/2009-es évada. A Krétakör társulatával eddig a Trafóban játszott darab új színrevitele teljesen önálló produkció - mondta el az MTI-nek a bemutató napján, pénteken
2008. szeptember 26. péntek 18:30 - Hírextra
Mint a rendező beszámolt róla, az előadásnak nem minden komponense változott. "Egy lakásban játszódik a darab nagyobb része; ebben a díszletben én a világirodalmat végig tudnám játszani, ezért eszembe sem jutott, hogy lecseréljük" - fogalmazott.

Hozzátette azonban, hogy A jég esetében nem a díszlet a legfontosabb elem, inkább a játékból kell kiindulni. "Jobban mondva nem szeretem, ha a színészek játszanak. Egyfajta színpadi létezést követelek meg tőlük, és ez itt gyökeresen más, mint a Trafóban" - jegyezte meg Mundruczó Kornél.
"A közeg annyira megváltozott a produkció körül, hogy az egészen más jelentést hordoz" - folytatta. A rendező elmondása szerint a Nemzeti Színház falai között az előadás nagyon sok minden másról tud szólni: "nem annyira a manipulációról, mint a Trafóban, hanem a szeretetről vagy a szeretet milyenségéről".

A produkció szereplőgárdája is változott, Péterfy Bori és Rába Roland átszerződtek a Nemzeti Színházhoz, többen vendégművészként vesznek részt az előadásban, de néhány új beállóra is szükség volt. "A Krétakör Színház régi formájában felbomlott, voltak azonban, akik a társulattal maradtak. Ők nem tudnak részt venni a mostani színrevitelben, így néhány szerepre beállókat kellett találni" - indokolta a személyi változásokat Mundruczó Kornél.

Mint elárulta, a krétakörös színészek kérték arra, hogy az előadást vigyék tovább, ezért mikor Alföldi Róberttel arról beszélgettek, hogyan tudnának együtt dolgozni, a rendező a Szorokin-adaptációt ajánlotta. A teátrum igazgatója azonnal igent mondott, így A jég csütörtöki nyilvános főpróbája lehetett a Nemzeti Színház történetének 2000. előadása.

"Nem is előadásként gondolunk rá, hanem mint egy minket izgató ügyre, és az új szereplőknek is ennek az ügynek a részévé kellett válniuk" - hangsúlyozta Mundruczó Kornél, majd hozzátette, a három hetes próbaidőszakban nagyon sokat beszélgettek a beállókkal, akik jól megértették, hogy miről szól a darab.

A rendező sajátos módon adaptálta a produkciót a teátrum nagyszínpadára: a darabot ott játsszák, de a nézőtérnek háttal, így a nézők is a színpadon foglalnak helyet. "Részben ebben is van egy állítás, egy szimbolikus erő: az a közönség, aki eddig a kék csodában foglalt helyet, feljön a színpadra, és maga is részévé válik az előadásnak. Reményeink szerint ez az előadás úgy működik, hogy a végén közösséget tud alkotni, a néző és a színpad összeolvad, mint a legősibb színházban" - fogalmazott Mundruczó Kornél.

A rendező elárulta, következő filmje is a Krétakör egy korábbi produkciójához kötődik. A Nibelung-lakóparkot filmre vették, és a színházban is általa rendezett Térey János-darabot januárban szeretnék moziban bemutatni. "A színrevitel során kimaradt jeleneteket azonban a színészek eljátszanák" - hívta fel a figyelmet Mundruczó Kornél.

"Nagyon érdekes dolog lehet, mikor a vászon és az élő színház egy mozitérben ütközik, és nem fordítva, ahogyan az szokott lenni. Nagyon kíváncsi vagyok én is" - beszélt motivációiról a rendező.
A jég című előadásban Csákányi Eszter, Péterfy Bori, Mészáros Piroska, Tóth Orsolya, Bánki Gergely, Gyabronka József, Katona László, Mucsi Zoltán, László Attila, Rába Roland, Scherer Péter, Hollósi Frigyes és Frecska Rudolf játszik. A díszletet és a jelmezeket Ágh Márton tervezte; a színpadi adaptációban Mundruczó Kornél munkatársa Petrányi Viktória volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását