2024. március 29. - Auguszta

Enyhítették a büntetést

Börtön helyett fogházban kell letöltenie büntetését a Baranya Megyei Bíróság pénteken hozott jogerős ítélete szerint annak a motorosnak, akit korábban négy év szabadságvesztésre ítéltek, mert tavaly egy másik motorossal összeütközve halálos balesetet okoz
2008. szeptember 26. péntek 18:01 - Hírextra
A másodfokú bíróság Kovács Csaba vezette tanácsa megalapozottnak találta az ügyben elsőfokon eljárt Pécsi Városi Bíróság határozatát, és a 24 éves fiatalembert közúti veszélyeztetésben mondta ki bűnösnek, mellékbüntetésként pedig öt évre eltiltotta a járművezetéstől. A vele együtt motorozó barátját nyolc hónap, három évre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta, ő három évig nem vezethet.

A bíróság azért látott lehetőséget az elsőrendű vádlott büntetésének enyhítésére, mert a balesetben súlyosan megsérült. Nyolcvan százalékos tartós egészségkárosodást szenvedett, amely korlátozza ugyan szabadságvesztést tűrő képességét, a fogház fokozatban azonban lehetősége nyílik a szükséges rehabilitációs kezeléseken való részvételre.

A tényállás szerint az autófényezőként dolgozó fiatalember barátjával együtt 2007. június 10-én Pécsről Komló irányába motorozott. A megengedettet meghaladó sebességgel haladtak, a záróvonalat rendre átlépték, s amikor az elöl haladó motoros autókat előzött, összeütközött egy, a szemközti sávban haladó kétkerekűvel.

A 29 éves, vétlen motoros a helyszínen életét vesztette, a karambol okozója súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett. Bal karját ma sem tudja mozgatni, megsérült a gerince, mankóval jár.
Az elsőrendű vádlott járművére szerelt kamerájával felvette az ütközést. Korábban több olyan útját is megörökítette, ahol a sebességhatárokat többszörösen túllépve jutott el egyik városból a másikba, előfordult, hogy motorja sebessége elérte a kétszázharminc kilométert óránként.

Kovács Csaba megjegyezte: a vádlottak cselekedete súlyosabb volt egyszerű gondatlanságnál, hiszen a bizonyítékként felhasznált felvételekből kiderült, hogy az elsőrendű vádlott húszszor, míg barátja tizennégyszer lépte át a záróvonalat, s ezzel közvetlen veszélyhelyzeteket teremtettek az utakon.

A bíró hangsúlyozta, a büntetés célja nemcsak a vádlottak elítélése, hanem az is, hogy másokat visszatartson az ilyen bűncselekmények elkövetésétől."Véget kell vetni a kamikaze közlekedésnek Magyarországon. A közutakon nincs helye ilyen magatartásnak" - mondta Kovács Csaba.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását