2024. április 25. - Márk

Szilvásynak felelnie kell

A Fidesz szerint az adatgyűjtési ügyben a legsötétebb diktatúrákra emlékeztetető koncepciós eljárás zajlik, amiért Szilvásy György polgári titkosszolgálatokért felelős tárca nélküli miniszternek bíróság előtt kell felelnie; erről Répássy Róbert, az ellenz
2008. szeptember 25. csütörtök 12:00 - Hírextra
Kérdésre válaszolva Répássy Róbert elmondta, hogy Szilvásy György elsősorban személyiségi jogi perekre számíthat, de ha ezen túlmenő törvényellenes magatartás is felvetődik, akkor más eljárásokat is kezdeményeznek. Hozzátette: jogászok vizsgálják az ügyeket és folyamatosan értékelik a "produkció" újabb fejleményeit.

A Fidesz jogi kabinetvezetője szerint miközben a sajtót azzal "etetik", hogy valamilyen államellenes dolog történt, érdekes módon senki sincs őrizetben a "potenciális elkövetők" közül. Ebben a nyomozóhatóság dönt, de Répássy Róbert érdekesnek tartja, hogy ennél sokkal csekélyebb súlyú ügyekben rögtön őrizetbe vesznek valakit, itt pedig semmi ilyen nem történt. "Hát ennyire lehetnek súlyosak ezek az ügyek" - jegyezte meg.

Répássy Róbert azt mondta, egy előre megírt forgatókönyv szerint zajlik az ügy, amelyben Szilvásy György valódi színházzá degradálja a bizottságokat, eddig azonban egyszer sem tárt fel bizonyítékokat. Hangsúlyozta: ki kell vizsgálni, kinek a megrendelésére hallgatnak le ellenzéki képviselőket és ez kinek a felelőssége. Kérdésre válaszolva hozzátette: eddig Demeter Ervinről és Kövér Lászlóról tudnak, de sajtóinformációk szerint valószínűleg az egész Fideszt lehallgatták.

A képviselő úgy látja, bebizonyosodott, hogy a szocialisták politikai célokra használják fel a titkosszolgálatokat, ami "politikai banditizmus". Az elmúlt napok "ködösítése és vádaskodása" szerinte azt bizonyítja, hogy Szilvásy György vezetésével a titkosszolgálatok törvénytelenül hoznak nyilvánosságra ellenzéki politikusokra vonatkozó megfigyelési adatokat.

Kitért arra, hogy kedden a nemzetbiztonsági bizottságban adták elő a "szappanopera" első részét, majd az alkotmányügyi bizottság következett szerdán és csütörtökön is, később pedig lehet, hogy a mezőgazdasági bizottságban folytatják a szappanoperát.

A frakcióvezető-helyettes szerint a három szóba jöhető bizottság közül azért az MSZP-s többségű alkotmányügyi bizottságot használja a kormány, mert a nemzetbiztonsági és a rendészeti bizottság ellenzéki elnökeit nem lehet "zsinóron rángatni", ellentétben Csiha Judittal, az alkotmányügyi bizottság szocialista elnökével, aki szerinte Szilvásy György utasításait hajtja végre.
Ezért az alkotmányügyi bizottság ülésén a Fidesz nem vesz részt, azt pedig megfontolják, mit tesznek, ha más bizottság napirendjére is felveszik az ügyet.

Az SZDSZ által javasolt vizsgálóbizottsággal kapcsolatban Répássy Róbert szkeptikus, de mint mondta, ha látják a javaslatot, akkor eldöntik, részt vesznek-e benne. Emlékeztetett arra, hogy az eddigi vizsgálóbizottságok munkái sorra kudarcba fulladtak. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a nemzetbiztonsági bizottság az a speciális testület, amely a titkosszolgálati információk értékelésére hivatott. Megjegyezte: nincs akadálya annak, hogy összeüljön a nemzetbiztonsági bizottság, de Laborc Sándor NBH-főigazgató kinevezése óta a testületi üléseken a Fidesz - Demeter Ervin és Kövér László - illetve a KDNP-s elnök Simicskó István nem vesz részt.
Szilvásy György közleményben reagált az MTI-nek Répássy Róbert állításaira. A titokminiszter kiemelte: csütörtökön eljuttatta a nemzetbiztonsági bizottság tagjainak az árnyék-titkosszolgálat működésével kapcsolatos állításait alátámasztó egyes bizonyítékokat, azokat, amelyeket a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) átadott a rendőrségnek.

Ezen bizonyítékok, adatok és tények egyértelműen cáfolják Répássy Róbert állításait; a Nemzetbiztonsági Hivatal sem most, sem korábban nem hallgatott le országgyűlési képviselőket - írta a tárca nélküli miniszter. Hangsúlyozta, hogy az NBH törvényi kötelezettségeinek eleget téve, az arra felhatalmazó engedély birtokában folytatott titkos adatgyűjtést "az ország nemzetbiztonsági érdekeit súlyosan veszélyeztető, köztörvényes bűncselekmények elkövetésével gyanúsítható személyekkel kapcsolatban".

Mint írta, az adatgyűjtés során bebizonyosodott, hogy a köztörvényes bűncselekményekkel gyanúsítható személyek szoros és rendszeres kapcsolatot tartottak fenn egyes fideszes politikusokkal.

"Ezek a tények, amelyek valóságtartalmáról a nemzetbiztonsági bizottság fideszes tagjainak is módjuk van megbizonyosodni és ennek alapján a hamis állítást visszavonni. Ezt elvárom Répássy Róberttől" - közölte Szilvásy György.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását