2024. április 24. - György

Előadóművészeti törvény

Az előadóművészeti törvény tervezetének "továbbtárgyalását" javasolja az újonnan alakult Magyar Teátrumi Társaság, amely csütörtökön nyílt levelet intézett az ügyben Hiller István oktatási és kulturális miniszterhez.
2008. szeptember 26. péntek 06:15 - Hírextra
Mint azt a levél egyik aláírója, Cseke Péter, a kecskeméti Katona József Színház igazgatója az MTI-nek elmondta, nemrégiben alakították meg a Magyar Teátrumi Társaságot, amelynek bejegyzése még folyamatban van.

Az MTI-hez is eljuttatott dokumentum szerint az elsősorban vidéki színházakat tömörítő szervezet példaértékűnek tartja ugyan, hogy a szakmának lehetősége nyílik tevékenyen részt venni a törvény kialakításában, ám úgy véli: a jogszabály-tervezet "jelen formájában sem szellemében, sem tartalmában még nem szolgálja az általunk elvárt szinten a magyar színjátszás ügyét, a színházi területen dolgozó művészek és intézmények érdekeit". Ezért a tervezet "továbbtárgyalását, módosítását, pontosítását és finomítását" javasolják.

A társaság tagjai - mint írják - nem látják sem értelmét, sem hasznát a javaslatban szereplő Előadóművészeti Tanács létrehozásának. A törvénybe beépített garanciát szeretnének arra, hogy "annak bevezetésével egyetlen színház sem kerülhet anyagilag hátrányos helyzetbe". Továbbá úgy vélik: "a törvénytervezet nem biztosítja elvárható mértékben, hogy a színházakban közösségi alkotómunka valósulhasson meg". A levélben leszögezik: a törvénytervezetet csak ezen kérdések egyeztetése után tartják elfogadhatónak.

Nem értenek egyet a Magyar Színházi Társaságnak a vidéki színházak tekintetében megfogalmazott álláspontjával, ezért arra kérik a minisztert, hogy e szervezet nevükben való fellépését "a jövőben ne tekintse feltétlenül irányadónak".

A levél 11 aláírója - köztük Bujtor István, a Veszprémi Petőfi Színház, Vasvári Csaba, a székesfehérvári Vörösmarty Színház, Darvasi Ilona, a soproni Petőfi Színház, Balázs Péter, a szolnoki Szigligeti Színház, Nagy Viktor, a Győri Nemzeti Színház, Fekete Péter, a Békés Megyei Jókai Színház és Vidnyánszky Attila, a debreceni Csokonai Színház igazgatója - arra kéri Hiller Istvánt, hogy a törvénytervezet további egyeztetései során új szervezetüket is tekintse szakmai partnerének, és legyen a vendégük szeptember 30-án a kecskeméti Katona József Színházban.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter szeptember 21-én, a Magyar Dráma Napján adta át a színházi, zenei és táncművészeti szakma képviselőinek az előadóművészeti törvény - a szakmai szervezetekkel egyeztetve kidolgozott - tervezetét, és bejelentette, tíz napot szán a jogszabállyal kapcsolatos további egyeztetésekre, utána a kormány elé terjeszti a törvényjavaslatot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását