2024. április 23. - Béla

A biennálé díszvendégei vagyunk

Három magyar kiállításra is felhívják a figyelmet a belgiumi Liege-ben hétvégén nyíló, október 19-ig látható design biennálé szervezői: a Modern és Kortárs Művészetek Múzeumában (Mamac) Zsolnay-kerámiák, a híres Üvegtoronyban (Espace Wallonie) fiatal magy
2008. szeptember 26. péntek 06:20 - Hírextra
Az idei biennálét a 150 évvel ezelőtt született Gustave Serrurier-Bovy, a világszerte ismert liege-i avantgard építész-designer újító szellemiségének, s az ezzel a szellemiséggel valamiképpen összefüggésbe hozható ízlésvilágnak szentelik.

Így a XIX. században alapított pécsi Zsolnay gyár termékeiből gazdag, mintegy háromnegyed évszázadot átölelő, több mint 120 tárgyat felvonultató kiállítási anyag látható most Liege-ben, ebben a zömmel franciaajkú belga iparvárosban. Az értőbb látogatóknak úgy hirdetik a kiállítást, mint amely az art nouveau-tól a modernizmusig terjedő spektrumot fogja át.

A liege-i Üvegtoronyban a Fiatal Magyar Iparművészek Stúdiója Egyesület mutatkozik be. Tárlatuk megszervezéséhez a Brüsszeli Magyar Kulturális Központ sok segítséget nyújtott.

Látható itt az Erdély Dániel által feltalált spidron-konstelláció is, amiről nehéz megmondani, hogy a művészet vagy térgeometria tudományágának területéhez tartozik-e inkább. "Nem tárgy, nem is geometriai forma, hanem maga a materializálódott végtelenség" - olvasható az ismertetőben.

A spidron 2006 óta bejegyzett oltalom alatt álló találmány. Olyan, kétdimenziós síkkitöltő formáció, amely alkalmas különleges, háromdimenziós, dinamikusan deformálható és transzformálható alakzatok létrehozására és térkitöltő poliéderek konstruálására. A középpontosan szimmetrikus spidron és az annak átdarabolásával létrehozható tükörszimmetrikus "hornflake" ugyanabból az alapformából - egyenlő oldalú háromszögek és egyenlőszárú háromszögek végtelen sorából - származtatható.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását