2024. április 19. - Emma

Új zsinagóga

Új zsinagógát avatnak vasárnap Békéscsabán - közölte a helyi zsidó hitközség elnöke, Moskovits Sándor az MTI-vel csütörtökön.
2008. szeptember 25. csütörtök 15:57 - Hírextra
A most 39 hívet számláló békéscsabai közösség számára a zsinagóga építése és átadása egyszerre szolgálja majd az aktív hitéletet és az emlékezést a holokauszt áldozataira - mondta a hitközségi elnök.

A háború előtt a városban mintegy 4.000 zsidó állampolgár élt.Moskovits Sándor elmondta: az új zsinagógában már az avatás előtt is tartott több iskola történelemórákat a holokausztról. Abban bízik - tette hozzá -, hogy a későbbiekben ez rendszeres lesz.

Az avatási ünnepségre Békéscsabára várják az ország összes zsidó hitközségének képviselőit, ott lesz a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz)vezetősége is. A békéscsabai elnök külföldi vendégekre is számít. A szertartáson, amelyen az új tóraszekrényben elhelyezik a közösség öt tóráját, szerepel az aradi hitközség kórusa.

Békéscsabán a háború előtt egy neológ és egy ortodox zsinagóga működöt. A két épületet a hatvanas években a Magyarországi Izraeliták Országos Közössége eladta. Ezt követően egy közösségi házban gyakorolhatta vallását a megmaradt kis közösség. A romos épületet a kilencvenes évek közepén lebontották, azért a helyi önkormányzat 40 millió forintot fizetett. Az összegből, továbbá zsidó szervezetek, elsősorban a Mazsihisz támogatásával, összesen 80 millió forintból épülhetett meg az új zsinagóga.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását