2024. május 3. - Tímea, Irma

Kmetty János kiállítása Miskolcon

A magyar kubista címmel nyílt kiállítás Kmetty János (1889-1975) munkáiból a miskolci Herman Ottó Múzeumban csütörtökön; a festő valamennyi alkotói korszakát átfogó tárlaton egy pénzintézet képzőművészeti gyűjteményének darabjai mellett múzeumok, magángyű
2008. szeptember 25. csütörtök 13:34 - Hírextra

Kmetty János miskolci születésű festőművész, a magyar konstruktivizmus jelentős képviselője, a kubisztikus törekvések meghonosítója.


A művészettörténet mostohán bánt vele az elmúlt időszakban, épp ezért érdemli meg, hogy alkotói munkásságát közvetlenül is megismerjék a kultúrát és képzőművészetet kedvelők. Magyar kubistaként ismerik, de művészete egy egészen speciális és más színvilágot hordoz - mondta az MTI-nek Rubovszky Éva, a kiállítás szervezője, az MKB Bank Zrt. gyűjteményének kurátora.


Hozzátette: a művész két, - a pénzintézet gyűjteményébe tartozó - festménye, a Nagy virágcsendélet (1937 körül, olaj, vászon) és a Lovasszekér (1924 körül, tempera, papír) mellett múzeumok, magánygyűjtők és aukciós házak tulajdonában lévő alkotásokból rendeztek retrospektív kiállítást a borsodi megyeszékhelyen. A szeptember 25-től december 31-ig látogatható, több mint 40 festményt felvonultató tárlatnak a Herman Ottó Múzeum ad otthont.
Rubovszky Éva kitért arra is, hogy a bank másfél évtizede foglalkozik a magyar festészet klasszikus értékeinek gyűjtésével, ezzel összefüggésben a hazai képzőművészet támogatásával. Mára csaknem négyszáz olajfestményből, félszáz akvarellből, pasztell- és temperaképből, valamint rajzokból, grafikákból, továbbá néhány szoborból álló anyag gyűlt össze.


A kollekció legszínvonalasabb részét a XIX. század végéről, a 20. század első feléből származó magyar festmények képezik, közöttük a jelenlegi kiállításon is látható két Kmetty-alkotás. A miskolci tárlat része a pénzintézet azon elképzelésének, amely szerint a gyűjteményt láthatóvá, megismerhetővé szeretnék tenni. Ennek érdekében egy országos körutat indítottak útjára, amelynek segítségével a művészek szülővárosaiban rendezik meg a tárlatokat. Az első állomás tavaly Egerben volt, ahol több mint százezer látogató nézte meg a Ziffer Sándor munkáiból rendezett kiállítást. Idén Miskolc ad otthont Kmetty János alkotásainak, jövőre pedig a tervek szerint a győri Orbán Dezső képeit tekinthetik meg az érdeklődők.


Kmetty János kiállítása év végéig látgatható, a múzeumbeli festészeti tárlattal párhuzamosan pedig a Miskolci Galériában a művész grafikáiból tekinthető meg egy válogatás.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását