2024. május 21. - Konstantin

A magyarországi zsinagógákat bemutató bélyegsorozat

A magyarországi zsinagógákat bemutató bélyegsorozatot bocsátott ki a Magyar Posta, az első két címletet csütörtökön mutatták be Szegeden és a fővárosban.
2008. szeptember 25. csütörtök 13:37 - Hírextra
A sorozat budapesti, 250 forintos címlete az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem zsinagógájának belsejét ábrázolja a tóratartó szekrénnyel. A bélyeghez tervezett alkalmi boríték a mennyezeti ornamentikát, a kibocsátás napját megörökítő alkalmi bélyegző grafikája pedig egy menóra stilizált rajzát ábrázolja. A szegedi, 200 forintos címleten az Új Zsinagóga épületbelsője látható a tóratartó szekrénnyel. Az alkalmi borítékot az épület kupolájának rajza díszíti. Az esemény bélyegzőgrafikáján Dávid lantjának stilizált ábrája látható.

A bélyegeket Szelényi Károly fotóművész fényképei alapján Nagy Péter grafikus tervezte.
A szegedi Új Zsinagógát Baumhorn Lipót tervei alapján 1900 és 1903 között emelték. A monumentális 48,5 méter magas épületen a mór-szecessziós stíluson kívül bizánci hatást mutat a barokkos megjelenésű kupola. A zsinagóga legszebb része a kupolabelső, amely a világot szimbolizálja. Az üvegkupola és valamennyi ólomüveg ablak Roth Miksa alkotása.

Az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem zsinagógája 1877 óta megszakítás nélkül látja el feladatát. Legfőbb rendeltetése, hogy istentisztelet színhelye legyen, de pedagógiai célokat is szolgál, hiszen tan-zsinagógaként is működik.

A Magyar Posta 1939-ben bocsátott ki először templomokat ábrázoló bélyegsorozatot. Az első zsinagógát ábrázoló magyar bélyeget 2000-ben, a Vallástörténet - Templomok sorozat keretében adta ki a társaság. Az esemény érdekessége az volt, hogy a különleges címletet egyszerre bocsátotta ki a magyar és az izraeli posta. Akkor a budapesti Dohány utcai zsinagóga épülete és jellegzetes rózsaablaka került a bélyegképre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását