2024. április 26. - Ervin

Bajnai Párizsban

Bajnai Gordon Párizsban koszorút helyezett el vasárnap Nagy Imre és az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjainak jelképes síremlékművénél a Pere Lachaise temetőben, s ezzel megkezdte kétnapos látogatását a francia fővárosban.
2009. október 18. vasárnap 20:45 - HírExtra
A miniszterelnököt és kíséretét Sujánszky Jenő egykori Corvin-közi harcos, az 1956-os Magyar Forradalom Francia-Magyar Emlékbizottságának elnöke fogadta az emlékhelyen.

A koszorúzáson megjelent mások mellett Méray Tibor. A Párizsban élő író-újságíró kezdeményezésére állította fel az Emberi Jogok Magyar Ligája az 1956-os forradalom mártírjainak ünnepélyes újratemetése előtt egy évvel, 1988. június 16-án Nagy Imre egykori miniszterelnök és a kivégzett magyar mártírok jelképes síremlékművet a francia főváros egyik leghíresebb temetőjének 44-es parcellájában, ahol azóta minden évben tartanak megemlékezést. Az akkor még temetetlen halottak jelképes nyughelyéül szolgáló sírhelyet Párizs akkori polgármestere, Jacques Chirac, későbbi államfő bocsátotta ingyen a magyar demokratikus emigráció rendelkezésére. A síremléket Rajk László tervezte.

Bajnai és kísérete a temetőből a Diadalívhez indult, ahol magyarok és franciák közösen emlékeznek meg az 1956-os forradalom kitörésének 53. évfordulójáról. A megemlékezésén az egybegyűltek francia és magyar zászlók alatt a forgalom elől lezárt Champs-Elysées felső szakaszán vonulnak a Diadalívig, ahol a magyar miniszterelnök megkoszorúzza az Ismeretlen Katona Sírját, majd meggyújtja a lángot az 1956-os forradalom áldozatainak, a hősi halált halt mártírok és a megtorlásban kivégzettek tiszteletére. A félórás ünnepséget a magyar és a francia himnusz zárja, amelyet egy francia katonazenekar ad elő.

Az 1956-os Magyar Forradalom Francia-Magyar Emlékbizottsága más francia szervezetekkel közösen 1957 óta minden évben megemlékezik a forradalom hőseiről a párizsi Diadalívnél. Az ünnepségen a rendszerváltás óta a Magyar Köztársaság is képviselteti magát, de először vesz részt rajta a miniszterelnök. Bajnai Gordon este a párizsi magyar nagykövetségen magyar származású francia értelmiségiekkel találkozik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását