2024. április 28. - Valéria

Felajánlott sportolóagyak az agyrázkódás tanulmányozására

Tizenhat amerikai sportember ajánlotta fel agyát egy olyan vizsgálat céljára, amely az agyrázkódás hosszú távú egészségkárosító hatásait kutatja.
2008. szeptember 25. csütörtök 10:54 - Hírextra
"Szeretnénk, ha az emberek komolyan vennék az agyrázkódást. Vagyis jöjjenek le a pályáról, ha bekövetkezik, és keressük meg a módját, amivel megvédhetjük őket" - magyarázta szerdán Chris Nowinski volt pankrátor, a Harvard amerikaifutball-csapatának egykori játékosa, akinek intézete a bostoni orvostudományi egyetemmel karöltve vágott bele a kutatásba. A Nowinski által alapított Sports Legacy Institute regisztrálja a programba jelentkező sportolók neveit.

A tizenhat jelentkező sportoló, akik közül hatan voltak egykor az észak-amerikai profi amerikaifutball-liga (NFL) játékosai, abba egyeztek bele, hogy agyukat a haláluk után a kutatóprogram vizsgálhassa.

Az adományozók egyike, a 35 esztendős Ted Johnson volt futballsztár 2002-05-ig többször agyrázkódást szenvedett. Ideggyógyászai szerint ez okozza állandósult emlékezetzavarát és depresszióját.

"Nem vagyok bosszúszomjas. Nem próbálom a sírból kikelve elkapni a ligát. De minden orvos szégyellheti magát, aki nem hozza kapcsolatba az agyrázkódást a tartós egészségkárosodással" - mondta a New England Patriots egykori játékosa a The New York Timesnak adott nyilatkozatában.

Nowinski szerint az utóbbi három évben nagy előrelépés történt a téma kezelésében: míg korábban az edzők hallani sem akartak arról, hogy a sportolókat felvilágosítsák az agyrázkódás hatásairól, mert attól tartottak, hogy ez elijeszti a tanítványokat, manapság a New Hampshire-i gyermek futballcsapatok vezető edzői mind kapnak ilyen irányú oktatást. Mivel megértették az agyrázkódás veszélyeit, segíteni tudnak a gyerekeknek.

Az NFL saját tanulmányt készíttet az agyrázkódás hatásáról, szóvivőjük 2010-re ígérte az eredmények publikálását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását