2024. április 29. - Péter

Jegesmedvekölyök az anyján lovagolt

Egy brit turista három évvel ezelőtt júliusban véletlenül lefényképezte, amint egy jegesmedvebocs anyja hátán utazott a Jeges-tengeren. Először a vízben úsztak, majd miután az anya kimászott a tengerből, kis idő múltán lerázta magáról a bocsot - írta le megfigyeléseit Angela Plumb a BBC-nek.
2009. október 5. hétfő 13:27 - HírExtra
Jon Aars, a Norvég Sarkkutató Intézet munkatársa eddig nem tapasztalt ilyen viselkedésformát. Miután kollégáit is megkérdezte, megtudta, hogy már figyeltek meg hasonlót, de igen ritkán.

A kifejlett medvék jól úsznak és alkalmazkodtak a hideg vízhez, a bocsok azonban még nem rendelkeznek a hidegtől óvó zsírréteggel. Amennyiben az anyaállat a hátán viszi a vízben a kölykét, minimalizálja a vízzel való érintkezését, jelentősen csökkentve így a bocs lehűlését - írja Aars a Polar Biology című folyóiratban. Ezen felül a család mobilitása is megnő így abban az esetben, ha a fiatal állat még nem tud, vagy nem akar úszni.

A szerző szerint még nem írtak le hasonló jelenséget a szakirodalomban. Célja most, hogy megfigyelésekkel többet megtudjon erről a viselkedésformáról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását