2024. április 23. - Béla

Két nap, két kiállítás

Szeptember 25-én lesz két éve, hogy megnyitotta kapuit a debreceni Modern és Kortárs Művészeti Központ (Modem), amely az elmúlt időszakban Debrecent elhelyezte a kortárs képzőművészet térképén - közölte Gulyás Gábor igazgató az esemény szerdai sajtótájéko
2008. szeptember 24. szerda 12:47 - Hírextra
"A vidéki nagyvárosok közül egyedül Pécs töltött be korábban komolyabb kulturális központi szerepet, így megoszlottak a vélemények, hogy szüksége van-e Debrecennek egy ilyen intézményre" - mondta Gulyás Gábor.

Hozzátette: Debrecen új modellt teremtett, hisz a Modem az első az országban, amelyet a városi önkormányzat hozott létre és közvetetten, egy erre alakított közhasznú társaságon keresztül működtet; azonban működési költségeinek legalább 50 százalékát a Modemnek magának kell kitermelnie, ez az arány tavaly már 57 százalék volt.

Gulyás Gábor elmondta, hogy 2006-ban fontos cél volt mind a nagyközönség, mind a szűkebb szakmai közönség számára "bevezetni az intézményt", és ezen a téren pozitív tapasztalatokról számolt be, hisz a Modemről mintegy egymillióan hallottak már és több mint 300 ezren fordultak meg benne.
A jövőbeli szakmai célkitűzések között szerepel egy együttműködés a Debreceni Egyetemmel. Ez rövid távon tudományos, művészeti kutatóhelyek létrehozását, hosszabb távon pedig önálló művészettörténeti szak beindítását jelentené. A közeljövőben európai uniós pályázatok útján szeretnének átalakítani egyes termeket és egy videofalat elhelyezni a homlokzaton, még pezsgőbbé téve így a Baltazár Dezső teret - tette hozzá Gulyás Gábor.

Az intézmény megnyitásának második évfordulója alkalmából szeptember csütörtökön és pénteken programsorozattal várják az érdeklődőket, melynek keretében a "Hogyan tovább Oroszország?" és a provokatív-szórakoztató "A meztelen igazság - a Blue Noses cenzúrázatlanul" kiállítás megnyitót tartják. Emellett rendhagyó tárlatvezetésekre, koncertekre is várják az érdeklődőket a debreceni Modemben; a részletes születésnapi program a www.modemart.hu internetes oldalon érhető el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását