2024. április 30. - Katalin, Kitti

Ayagi károkat is okoz Magyarországnak a korrupciós leminősítés

A Fidesz szerint nem csak erkölcsi, de anyagi károkat is okoz, hogy Magyarország a korrupciós érzékelési index nemzetközi rangsorában nyolc helyet csúszott vissza tavalyhoz képest - erről Balsai István, az ellenzéki párt képviselője beszélt szerdai sajtót
2008. szeptember 24. szerda 12:31 - Hírextra
Balsai István szerint a "lecsúszás" a befektetőket is befolyásolja, így Magyarországnak materiális károkat okoz.A politikus kijelentette: "fejétől büdösödik a hal", és emlékeztetett arra, hogy a miniszterelnök tulajdonába tartozó Motim olcsóbban kapja az áramot, mint más cégek. Szerinte az alapvető probléma mindaddig nem szűnik meg, "amíg az országot olyan ember vezeti, aki élen jár cégeivel kapcsolatban ennek a helyzetnek a kiaknázásában".

Mint mondta, eddig semmilyen kormányzati törekvés nem hozott eredményt sem a gazdaság kifehérítése, sem az adómorál javítása, vagy az adóbevételek növelése ügyében.

Kérdésre válaszolva Balsai István azt mondta: az Orbán-kormány időszaka alatt lényegesen jobb volt ez a mutató. Mint mondta, az egykori Fidesz-kabinetben sem voltak, és a leendő Fidesz-kormányban sincsenek kedvezményekre váró milliárdos vállalkozók. Mint mondta, nem tudja a leendő Fidesz-kormány névsorát, de tudomása szerint a Fidesz vezetésében, és azok között, akik szóba jöhetnek, nincsenek milliárdos vállalkozók.

A Fidesz-kormány nem fogja részvénytársaságnak tekinteni az országot - jelentette ki Balsai István.A Transparency International (TI) magyarországi ügyvezetője kedden közölte, hogy Magyarország a korrupciós érzékelési index (CPI) nemzetközi rangsorában a 47. helyre csúszott vissza a tavalyi 39. helyről, a régióban Szlovénia, Észtország után az idén Csehország is megelőzte.

Az 1-10 közötti index mutatja a korrupciós fertőzöttséget; a 10-es mutató a legjobb, az egyes a legrosszabb. Magyarország 2008-as indexe 5,1 a tavalyi 5,3-as mutató után, de ez a csekély visszaesés egybeesik a régiós országok javulásával - mondta Alexa Noémi.

A TI ügyvezetője szerint a hazai korrupció melegágya a párt- és kampányfinanszírozás átláthatatlansága, és az ezzel gyakran összefüggő, túlbonyolított közbeszerzési rendszer. A korrupció terjedése gátolja a gazdasági növekedést, a korrupció visszaszorítása pedig gyorsítja - közölte Alexa Noémi, hozzátéve hogy egy vizsgálat szerint a CPI értékének egypontos javulása 0,5 százalékkal javítja a gazdasági növekedést.

A kormányszóvivő szerint, ha Balsai István nem csak a levegőbe akar beszélni, akkor egyszerű dolga van: vegye rá Orbán Viktort, hogy szavazzák meg végre a parlamentben Gyurcsány Ferenc javaslatait a párt- és a kampányfinanszírozás rendbetételéről, illetve támogassák a közpénzügyi törvény kiterjesztését az önkormányzatokra.

Daróczi Dávid kitért arra: ami a Transparency Intenational listáját illeti, kínos, ha egy volt igazságügyi miniszter ennyire nincs tisztában azzal, amiről beszél. Évről évre változik ugyanis, hogy a civil szervezet melyik országokról kér véleményt a nem reprezentatív közvélemény-kutatás során, két éve például 163 ország volt a listán, tavaly pedig 180. - emlékeztetett. Hozzátette: éppen ezért nem önmagában a helyezés jelzi leginkább, hogy milyen a megítélése egy-egy országnak, hanem a hozzá tartozó pontérték, márpedig Magyarország indexe az ezredforduló óta ugyanabban a tartományban, 4,8 és 5,3 pont között mozog, ezen belül 2003-2004-től javult a helyzet megítélése.

A kormányszóvivő kitért arra: a Gyurcsány-kormány nem csak beszél a korrupció visszaszorításáról, hanem tesz is annak érdekében. Ezt egyértelműen igazolják a legutóbbi intézkedései is - vélekedett.

Példaként említette, a kormány az Országgyűlés elé terjesztette a nagyobb átláthatóságot biztosító új közbeszerzési törvényjavaslatát, és szigorította a pályázati összeférhetetlenségre vonatkozó szabályokat is, amelynek egyik fő célja, hogy csökkenjen a politikai befolyás a köz- és az üzleti szférában. Ide sorolta, hogy Gyurcsány Ferenc közélet megtisztítását célzó javaslatainak eredményeképp minden korábbinál szélesebb körben váltak nyilvánossá az állami vezetők jövedelmei.

Megalakult továbbá az Antikorrupciós Koordinációs Testület, amely stratégiát és cselekvési tervet készített a korrupció jelentős mértékű csökkentésére: a civil szervezetek szakértőivel és a kormánytól független állami szervezetek képviselőivel közösen kidolgozott javaslatok hamarosan a kormány elé kerülhetnek - zárta a felsorolást a kormányszóvivő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását