2024. április 19. - Emma

Szépségápolás a római korban

Venus és Hygieia birodalmába léphet be a látogató szombattól Óbudán: szelencék, fésűk, tükrök, parfümös üvegcsék, ékszerek - több mint 80 tárgy - látható a múzeum romkertjében található, úgynevezett Dirké védőépületben.
2008. június 18. szerda 20:52 - Hírextra
A Múzeumok éjszakájának napján nyíló kiállítás címében szereplő Venus és Hygieia, a két antik istennő hatásköre sejtetni engedi, hogy a rómaiak magán, sőt intimszférájába pillanthat be a látogató. A férfiak és a nők egyaránt nagy hangsúlyt fektettek a megjelenésükre, ápoltságukra. A fürdés, az arcápolás, az arcfestés, a szőrtelenítés, borotválás széles körben elterjedt volt. A frizuradivat diktátora a mindenkori császárnő volt - mindenki őt utánozta.

A kiállítás rendezője, Facsády Annamária az MTI-nek elmondta, bár a szappant nem ismerték a rómaiak, a fürdőkultúra nagyon fejlett volt. Minden nagyobb lakótömbnek volt egy olcsó közfürdője, ahol különböző hőmérsékletű medencékben lubickolhattak a polgárok. Számos masszírozóhely állt rendelkezésre. Gyakran használták a habkövet is, főleg epilálásra.

Szépségreceptek is maradtak fenn, és más forrásokból is megállapítható, hogy különféle növényekből sajtolt olajokat, valamint illatanyagokat nap mint nap használtak. A szénpor mellett többnyire növényekből nyerték az arcfestéshez a festékeket.

A kiállítás október 31-ig látható az Aquincumi Múzeumban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását