2024. április 26. - Ervin

Mezőgazdasági támogatási rendszer

Az MSZP szerint az SPS rendszer bevezetése a gazdák számára kiszámíthatóvá teszi az uniós támogatást; a Fidesz szerint viszont a kormány ezzel a törvénnyel a nagytőkét kívánja támogatni. Mindez az egységes mezőgazdasági támogatási rendszer (SPS) bevezeté
2008. szeptember 23. kedd 19:16 - Hírextra
Herbály Imre (MSZP) az egységes mezőgazdasági támogatási rendszerről (SPS) szóló törvényjavaslat általános vitájában a rendszer előnyeit összegezve azt mondta: termelési oldalon a nem piacképes termelés visszafogását segítheti elő ez a rendszer. Úgy vélte, hogy egyes növények esetében kisebb lesz az exportkockázat, és alacsonyabb lesz az intervenciós igény is.
A szocialisták mezőgazdasági szakpolitikusa közölte: a gazdák számára előre kiszámíthatóvá válik a támogatás, míg az állattenyésztők számára biztossá válik a takarmányozás, és az értékesítés terén is stabilitást ígér a rendszer.

Ha az SPS törvényt sikerül elfogadtatni, akkor egy tervezési ciklus alatt helyreállhat az állattenyésztés és a növénytermesztés aránya - jegyezte meg.

Herbály Imre közölte: nem pártpolitikai szempontok alapján kellene dönteni erről a javaslatról. Emlékeztetett: az EU-ban a jobboldali többség támogatja az SPS bevezetését. E téren nem a kormánnyal kell egyetérteni, hanem el kell fogadni azt a lehetőséget, amit ez a rendszer kínál - mondta.

Egy dologban nem engedünk: 2009 a bevezetés éve, és 2006 a bázisév - jelentette ki Herbály Imre, majd hozzátette: a báziskorrekcióval próbálják megoldani a korábban felvetett problémákat.
Vincze László (Fidesz) szerint hibás a kormányoldalnak az a felfogása, hogy a termelők nem tudnak összefogni. Emlékeztetett a libatermelők ügyére, amikor a libatömők össze tudtak fogni, ám eredményt mégsem tudtak elérni. Ennek okát a fideszes politikus a kormányoldal hozzáállásában látta.

A képviselő szerint a feldolgozás-értékesítés területén van szükség az integrációra. Ilyen lépésre már van jó példa Magyarországon, igaz arra is van példa, hogy "átverik a földtulajdonosokat". Emiatt okoz gondot az, hogy a bázisév 2006 lesz.

Gőgös Zoltán, az agrártárca államtitkára Vincze László felszólalására reagálva megjegyezte: az elhangzott felszólalás nem kapcsolódik az SPS kérdéséhez. Az államtitkár úgy vélte, a felszólalásból látszik, hogy a fideszes képviselő nem ismeri a törvényjavaslatot.

Azt az érvet sem fogadta el, amely szerint az SPS rendszer hozzájárul az ország versenyképességének növekedéséhez.

Hozzátette, hogy kevés az igazi konkrét elemzés és hatástanulmány, nagy a tájékozatlanság, és széles társadalmi konszenzus sem tapasztalható. Éppen ezért nem is értette, hogy miért kell a rendszert 2009 január elsejétől bevezetni.

A képviselő felhívta a figyelmet arra, az SPS rendszert túltermelés idején, a termelés visszaszorítására találták ki, de azóta ez a gazdasági tendencia megfordult.

A kétperces felszólalások során Bagi Béla (Fidesz) azt mondta, hogy az SPS rendszer bevezetése nem agrárügy, hanem társadalmi kérdés. Véleménye szerint "erkölcstelen" így kijátszani a több mint egymillió bérbeadót és aki ezt a törvényt be akarja vezetni, az át akarja verni az embereket.
Bodó Imre (Fidesz) azt mondta, hogy a mezőgazdasági nagyvállalatoknál a munkaszerződések valósak, de alkalmazottaikat minimálbéren foglalkoztatják, miközben a dolgozók sem munkaruhát, sem védőitalt nem kapnak, táppénz és betegszabadság sincs.

Medgyasszay László (KDNP) az SPS rendszerről azt mondta, hogy a bevezetése után a földtulajdonosok ki lesznek szolgáltatva. A képviselő hozzátette: tart attól, hogy már eldőlt a kérdés, mert ezzel a rendszerrel stabilizálják az eddig kialakult birtokstruktúrát.

Gőgös Zoltán, az agrártárca államtitkára a rendszer mellett érvelve azt mondta, hogy a szomszédos Ausztriában a bázisjogosultság száz százalékát történelmi alapon osztották ki, míg Magyarországon a támogatások negyven százalékáról vitatkoznak. Hozzátette, hogy báziskorrekciót is alkalmaznak majd, ahol kell.

Font Sándor (Fidesz) azt mondta, hogy a vita két probléma körül csoportosul. Az egyik a bázisév kijelölésének módja, a másik pedig a támogatás elválasztása a termeléstől.

A képviselő javasolta, hogy minden év május 15-én, a támogatás igénylésekor kerüljön be a földalapba annak az igénylőnek a támogatási jogosultsága, akinek nincs hozzá megfelelő mennyiségű földje. Ezután azok, akik rendelkeznek földdel, de nincs támogatásuk, megigényelhetnék azt ebből a nemzeti tartalékból.

Gőgös Zoltán, az agrártárca államtitkára válaszában azt mondta, hogy a rendszer pontosan így működik. Véleménye szerint csak annyi a különbség, hogy akinek csökken a földterülete, az két évig még nem veszti el a támogatási jogot, de nem tud plusz pénzeket lehívni.

Ángyán József (Fidesz) azt mondta, hogy olyan rendszert szeretnének kialakítani, amelyben valóban azé a jogosultság, aki műveli a földet.Bedő Tamás (MSZP) azt hangsúlyozta, hogy nem lesznek kisemmizve a földtulajdonosok, mert már most is érvényesek, illetve érvényessé válnak támogatási szerződéseik.

Herényi Károly (MDF) arról beszélt, hogy az ország 18 év alatt nem jutott el odáig, hogy legyen nemzeti agrárstratégiája.Jakab István (Fidesz) kormánypárti képviselőknek címezve szavait azt mondta, hogy egyetlen egy dolgot kérnek: azé legyen a támogatás, aki a földet műveli.

Vitapartnereitől azt kérte, higgyék el, azért dolgoznak, hogy jobb legyen a rendszer és úgy látják, hogy előbbre lehet jutni, ha Magyarország azok közé az uniós országok közé fog tartozni, ahol ilyen szabályozást alkalmaznak.
Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását