2024. április 24. - György

A Jobbik tiltakozik a csökkentés ellen

A Jobbik tiltakozik az ellen, hogy a kormány a Széll Kálmán Tervben foglaltaknál is nagyobb mértékben kívánja csökkenteni a gyógyszerárak támogatására szánt összeget - közölte a párt pénteken az MTI-vel.
2012. március 2. péntek 17:23 - HírExtra
Kiss Sándor, a Jobbik országgyűlési képviselője közleményében felidézte, hogy a Magyar Közlöny múlt keddi számában megjelent - a következő két év költségvetési hiánycéljainak biztosításhoz szükséges intézkedésekről szóló - kormányhatározat szerint Réthely Miklós nemzeti erőforrás miniszternek, Matolcsy György nemzetgazdasági tárcavezető bevonásával javaslatot kell tennie a gyógyszertámogatások idei csökkentésére, továbbá hogy a már bejelentett jövő évi gyógyszertámogatás csökkentésén túl további támogatás lefaragásra, azaz újabb megszorításra tegyenek javaslatot.

A Jobbik szerint "jellemző", hogy a kormány azokat sújtja további terhekkel, akik egyébként is nehéz helyzetben vannak; most a beteg embereken akarnak "spórolni" - hangsúlyozta Kiss Sándor, aki szerint ez arra utal, hogy "a Fidesz kizárólag az egészségesek pártján áll".

A múlt keddi Magyar Közlönyben közzétett kormányhatározat szerint - amely a 2012. és 2013. évi költségvetési hiánycél biztosításához szükséges további intézkedésekről címet viseli - Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszternek Matolcsy György nemzetgazdasági tárcavezető bevonásával február 29-ig kellett javaslatot tennie a gyógyszertámogatások idei csökkentésére.

Mindezek mellett, a Széll Kálmán Tervben bejelentett 2013. évi gyógyszertámogatásokat érintő intézkedéseken felül, március 14-ig kell javaslatokat tenni további megtakarítási intézkedésekre.
Banai Péter Ernő, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára egy szerdai sajtótájékoztatón a gyógyszerkassza-megtakarítások összegére vonatkozó kérdésre azt válaszolta, hogy idén néhány milliárd forint, jövőre ennél jóval nagyobb mértékű megtakarítás is elérhető. A pontos összeg a kormányhatározat szerint készítendő előterjesztések és a kormány döntése alapján határozható meg.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár egy csütörtöki szakmai konferencián tartott előadásában a kormányhatározatra reagálva türelmet kért.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) múlt pénteken az MTI megkeresésére annyit közölt, hogy megkezdődtek az egyeztetések az ez évi, illetve a jövő évre vonatkozó gyógyszertámogatások csökkentéséről, de a tárgyalások lezárultáig további kérdésekre nincs felhatalmazásuk válaszolni.

A gyógyszerkasszával kapcsolatos intézkedések által érintett szakmai szervezetek véleménye szerint a gyógyszeripar szereplői több terhet már nem tudnak elviselni, nem lehet további megszorítást elérni a szektorban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását