2024. április 23. - Béla

Irodalom és film a Magyar Nemzeti Filmarchívumban

A Magyar Nemzeti Filmarchívum Irodalom és Film programjának keretében Bereményi Géza, Kertész Ákos, valamint Garaczi László írók beszélgetnek a film és az irodalom kapcsolatáról szombaton a budapesti Örökmozgó Filmmúzeumban.
2008. szeptember 23. kedd 13:04 - Hírextra
Fejes Katalin, az intézmény sajtóreferense az MTI-nek felidézte: a Magyar Nemzeti Filmarchívum régi hagyománya, hogy szeptember közepén filmemlékezet-fesztivált rendez. Az idén olyan alkotásokat válogattak a programba, amelyek valamely regény nyomán készültek. A filmek valódi értéket képviselnek mind filmtörténeti, mind filmművészeti szempontból és emellett hűen adják vissza az eredeti regény vagy novella történetét is - hangsúlyozta.

A színes és változatos programból két film most először látható Magyarországon: Jacques Rivette egy évvel ezelőtt készült Langeais hercegnő című filmje, amely Honoré de Balzac regényének adaptációja, míg a másik filmpremier a cseh-lengyel koprodukcióban készült Karamazov testvérek, amely Petr Zelenka által rendezett Dosztojevszkij regény sajátos értelmezése.

A sajtóreferens felidézte: múlt hétvégén Szabó István rendező és Vészits Andrea dramaturg beszélgetett a film és az irodalom viszonyáról. Az érdeklődők Szabó István Rokonok (2006) című rendezése mellett láthatták egyebek mellett Máriássy Félix 1954-ben készült azonos című munkáját, Roman Tyihomirov 1958-as Anyeginjét, Gazdag Gyula 1983-as Elveszett illúziók című művét, valamint Deák Krisztina Eszterkönyvét (1990).

Fejes Katalin tájékoztatása szerint szerdán Ichikawa Kon 1985-ben készült A burmai hárfa című mozgóképét, illetve Grigorij Kozincev és Leonyid Trauberg közös némafilmjét, A köpenyt (1926) tűzik műsorra.

Csütörtökön Jacques Rivette Langeais hercegnőjét és Georges Lampin Bűn és bűnhődés című 1958-as munkáját vetítik. Pénteken András Ferenc A nagy generáció című alkotását (1986), míg szombaton Rényi Tamás Makra című rendezését (1974) láthatják a mozirajongók. A vasárnapi programban Lev Kulidzsanov Bűn és bűnhődés című 1970-es adaptációja, és Jacques Rivette Az apáca című produkciója (1967) szerepel.

Jövő hétfőn Sopsits Árpád 1992-es Video Blues című munkája, jövő kedden pedig Petr Zelenka cseh-lengyel koprodukcióban készült alkotása, a Karamazov testvérek (2008) és Székely István A Noszty fiú esete Tóth Marival (1939) című munkája nyújthat kikapcsolódást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását