2024. május 3. - Tímea, Irma

Kényszerkitelepítések, fotókiállítás

Hatvanegy évvel ezelőtt kellett átadni az 1947 -es párizsi békeszerződés értelmében három Moson megyei települést: Oroszvárt, Dunacsúnyt és Horvátjárfalut Csehszlovákiának - az évfordulóra emlékezve az MTI fotó archívumának anyagából nyílt kiállítás hétfő
2008. szeptember 22. hétfő 16:21 - Hírextra
A korabeli lakosságcserét és a kényszerkitelepítéseket megörökítő fotók tárlatát megnyitva Ottófi Rudolf (KDNP) alpolgármester felelevenítette a hat évtizeddel ezelőtti eseményeket. Mint fogalmazott: a nagyhatalmi játszmák Trianon után további végzetes megpróbáltatásokat hoztak a kivérzett nemzetnek.

A dokumentumértékű fotók drámai erővel mutatják be a felvidéki magyarok áttelepítését Magyarországra, megörökítik azokat a csallóközi nőket, akik gyermekeikkel Rajkára menekültek, miután a csehszlovák hatóságok megkezdték a dél-szlovákiai magyar falvak lakosainak erőszakos kitelepítését a csehországi és a morvaországi kényszermunkára.

A kiállítás az emlékezést szolgálja, "vád nemcsak a csehek és a szlovákok ellen, hanem a nagyhatalmak ellen, sőt a mi kijátszhatóságunk ellen is" - mondta a kereszténydemokrata politikus.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását