2024. május 10. - Ármin, Pálma

A rejtélyes Tornyai-lelet Szentendrén

A tornyai leletként ismert képek egy része is látható lesz a szombaton a Szentendrei Művészet Malomban a Magyar Művésztelep címmel nyíló kiállításon - közölte Nagy Imre kedden az MTI-vel.
2007. szeptember 4. kedd 13:11 - Hírextra

A művészettörténész elmondta, hogy a Munkácsy kortársaként ismert Tornyai János festményeinek egy része annak idején eltűnt. A művész ugyanis összeveszett a feleségével, aki a jogi csetepaté közepette eltűntette férje alkotásait. A hosszú per során a művész is, majd nem sokkal később felesége is meghalt.

A lakás új használója 1984-ben, padlócsere közben fedezte fel a csaknem 600 alkotást, amelyet azóta Tornyai-leletnek neveznek. A képek nagyobb hányada a Nemzeti Múzeumba, közülük 270 pedig a művész szülőhelyén berendezett hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumba került. Utóbbiakból állítanak most ki 25-öt Szentendrén - tette hozzá a művészettörténész.

Tornyai János szegény család gyermekeként kezdte művészi pályafutását. Párizsban egy ideig Munkácsy Mihály tanítványa volt, megfordult Olaszországban, Németországban és Spanyolországban. Korai munkásságára a magyar szegény parasztság életének ábrázolása volt a jellemző, komor színekkel, öregkorára viszont színesebb, derűsebb hangulatú képeket festett.

A mostani kiállításon olyan különleges alkotásai is láthatók, mint Jézus a pusztában, a Vihar előtt, vagy az Ártéri fűzes című képei - hívta fel a figyelmet Nagy Imre.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását