2024. április 25. - Márk

Lenin él, több kiadásban is

Lenin jelenleg számos példányban él, és a jelek szerint élni fog: a világproletariátus vezéréből csak a Vörös téren három kínálja szolgálatait, s az egyik jobban hasonlít az eredetire, mint a másik.
2008. április 22. kedd 18:44 - Hírextra
Az egyik Lenin - Anatalij Koklenykov - a jeget ápolta egy taskenti sportcsarnokban, s úttörővezetőként gyűjtött tapasztalatokat vezéri karrierjéhez, mígnem meghívta a fővárosba barátja, Hitler, aki akkor már jól keresett a hasonmásszakmában. A Lenineknek mostanában jó ára van, akár 10-20 ezer rubelt is elkérhetnek egy kis ünnepi beszédért. Koklenykov rekordja három nap alatt 3000 amerikai dollár, de egy átlagos hétköznapon is megkeres 200-300 dollárt.

Kollégája, Szergej Szolovjov nem adta fel eredeti szakmáját, karosszérialakatos, csak hobbiból leninkedik. A vezérhez való hasonlósága miatt ki is akarták rúgni a lakatosműhelyből. Erre éjszaka megtanult az internetről pár Lenin-beszédet, tükör előtt próbált egy keveset, aztán megnyerte a hasonmások versenyét, s elnézőbb lett a főnök. "Hobbija" nagy előnye, hogy nem tud olyan szabálysértést elkövetni autójával, hogy megbüntessék - mondja.

Alekszandr Ram az erotikus szatíra műfajában utazik és minden nap többször is megmutatja a közönségnek a (nem egészen) meztelen igazságot a világproletariátus vezéréről, miközben forradalomra szólítja a szemlélődőket. S mivel manapság a munkás-paraszt forradalom nem olyan időszerű, ő a szexuális forradalmat propagálja. Egyébként színész, de most így kénytelen megélni.

Az urak még csak nem is csupán a megszólalásig hasonlítanak az igazira, hanem mindannyian lelkesen raccsolnak is, ahogy tisztességes hasonmásokhoz illik.

A Komszomolszkaja Pravda megkérdezett szakértőket, hogy lehetne-e klónozni Lenint. Általános vélemény szerint elvben bizonyára lehetne, de még ha nem is lenne tilos az emberi sejtekkel való kísérletezés, a mauzóleumban nyugvó földi porhüvelyben vélhetően már nincs élő sejt a sok vegyszertől. Számításba jönne talán Lenin agya, amelyet szintén kutattak, ha valahol lenne még belőle egy kis maradvány. De nyilván csak a külső hasonlóság lenne nagy, a más környezet, nevelés, helyzet aligha hozna létre ugyanolyan embert, mint az eredeti.

Addig azonban itt van például Koklenykov a sarló-kalapácsos zászlóval, aki a gesztenyeárus lányt kérdezi: "Aranyoskám, nem vendégelné meg a világproletariátus vezérét? A forradalom fizesse meg..." Könnyen van jókedve: már több lakásra valót összeleninkedett, az egyik egyenesen a Vörös térre néz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását