2024. április 25. - Márk

Közös kiállítás

Először mutatkozik be közös kiállításon Vojnich Erzsébet és Szüts Miklós festőművész házaspár, s ebből az alkalomból különleges album is megjelent róluk a Scolar Kiadó gondozásában.
2008. szeptember 22. hétfő 18:15 - Hírextra
Adva van két egészen kiváló festő, művészházaspár, de eddig még sohasem állítottak ki együtt. Vojnich Erzsébet (55) és Szüts Miklós (63) művészete két különálló világ s mégis, ahogy egymás mellé vannak téve munkáik, két összetartozó, sőt összetartó világot mutatnak, két bolygó együttállását - írta Bán Zsófia kurátor a szegedi REÖK Palotában szombattól látható kiállítás szórólapján.

Sugár S. András, a Scolar Kiadó vezetője elmondta az MTI-nek, hogy ő volt az ötletgazdája a közös kiállításnak és albumnak, s a művészházaspár nyitott volt és tevőlegesen is részt vett a megvalósításban. Szüts Miklós tervezte a könyvet, a szóróanyagot és a plakátot. Vojnich Erzsébettel közösen válogatták a képeket, a róluk, velük foglalkozó írásokat, s Parti Nagy Lajos író szerkesztette a szövegeket.

Az írásokban 21 magyar író, esztéta, kritikus - köztük Esterházy Péter, Závada Pál, Bodor Ádám, Spiró György, György Péter, P. Szűcs Julianna, Szilágyi Ákos, Balla Zsófia - fogalmazta meg szubjektív gondolatait, vagy éppen elemezte a művészházaspár munkáit. Esterházy Péter külön ehhez az albumhoz írt bevezetőt Most jut eszembe, mégis van művészet címmel.

A kötetben több kép van, mint a kiállításon, de a tárlat képeit is megtalálja az albumban az érdeklődő. A könnyen forgatható, szép kiállítású könyv a Dabasi Nyomdában készült.

A szegedi Regionális Összművészeti Központban szombattól látható Szüts Miklós - Vojnich Erzsébet kiállításon - amely november 30-ig tart nyitva - kéthetente "szubjektív tárlatvezetés" is lesz. Tóth Krisztina író, költő október 11-én, Szilágyi Ákos költő 25-én, novemberben Závada Pál és Parti Nagy Lajos író tart tárlatvezetést, majd beszélget a közönséggel és dedikálja műveit - tette hozzá Sugár S. András.

A Scolar szerteágazó kiadói tevékenységet folytat, tudatosan válogat kuriózumnak számító alkotásokat, s minőségi könyvek kiadására törekszik. Dizájn sorozatában megtalálható A forma művészete című összefoglaló kötet, a gyermekkönyvek közül a Ravensburger sorozat: a Mit, miért, hogyan? című kihajtható ablakokkal. Ők adják ki többek között Soros György Amerikában élő magyar üzletember írásait, Carl Gustav Jung (1875-1961) svájci pszichiáter munkáit, Spiró György drámasorozatát és Bán Zoltán András köteteit.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását