2024. május 3. - Tímea, Irma

125. évad az Operában

Megkezdődött hétfőn a Magyar Állami Operaház 125. évadja, amelyben 11 bemutatót és összesen 295 előadást tartanak az Ybl-palotában és a Thália Színházban. Az évadnyitón a dalszínház örökös tagjai közé választották Sudlik Mária énekesnőt és - posztumusz -
2008. szeptember 22. hétfő 16:05 - Hírextra
A jubileumi évad megnyitóját a Magyar Állami Operaház (MÁO) énekkarának tagjaiból alakult kamarakórus két Haydn-kórusművel indította. Mint azt Vass Lajos főigazgató megjegyezte, 2009-ben, az évad második felében a dalszínház is megemlékezik a Haydn-emlékévről, bemutatják a 200 évvel ezelőtt elhunyt zeneszerző egy ritkán hallható művét, az Orfeo ed Euridice, avagy a filozófus lelke című operáját.

A főigazgató elmondta, hogy a MÁO 5,3 milliárd forintos állami finanszírozása jövőre sem lesz kevesebb, de sajnos több sem. A másfél milliárdos adósságállomány jelentős részét, csaknem 70 százalékát azonban ledolgozták az elmúlt évben. A naptári év végéig pedig - két év kimaradása után - már béremelésekről is gondoskodhatnak, erre csaknem 110 millió forintot fordítanak. Már folyósítják a korpótlékot is, amire 67 milliót szánnak.

Szakértőkkel fölmérették a hangszerállomány értékét, ez 364 millióra tehető - fűzte hozzá a főigazgató, utalva arra, hogy Fischer Ádám főzeneigazgató a közeljövőben néhány új hangszert is szeretne vásároltatni.

A főigazgató beszámolt arról is, hogy jól halad a kollektív szerződés kidolgozása, elkészült a szervezeti és működési szabályzat, és, ha a szaktárca elfogadja az alapító okiratot, ez utóbbi életbe lép.

Vass Lajos megjegyezte, hogy az Erkel Színház dolgáról szeretett volna már az évadnyitón biztató tényeket közölni, de csak ezen a héten várható, hogy a kormányülés napirendjére kerül a színházról készített, precízen kidolgozott terv. Olyan intézménynek kell létesülnie a Köztársaság téren, amely hosszabb távon évadonként 120 napra, a Magyar Állami Operaház generál felújítása alatt pedig teljes egészében képes befogadni a repertoárt - hangsúlyozta a főigazgató.

Fischer Ádám főzeneigazgató arról szólt, hogy idén három produkciót tanít be és vezényel: próbálják Beethoven Fidelióját, tavasszal kerül sor a Haydn-premierre, és bemutatják Ha:ndel Xerxészét, amely pótolja a repertoárból hiányzó barokk irodalmat. Mint mondta, azt várja az együttes minden tagjától, hogy teljes odaadással dolgozzon. Egy-egy rossz hang kevésbé súlyos vétek, mint a lelketlen, szellemtelen előadás - mutatott rá Fischer Ádám.

A hagyományoknak megfelelően az évadnyitón számos elismerést is átadtak, köztük a Melis György alapította, szép magyar kiejtésért járó díjat, amelyet Kovács Annamária vehetett át a 85 éves operaénekestől.

Két művészt is beválasztott soraiba az örökös tagok testülete: Sudlik Mária szopránt és - posztumusz - a januárban elhunyt ifjú Nagy Zoltán balettművészt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását