2024. április 29. - Péter

Széchenyi-szobor avatása Hévízen

Széchenyi István egészalakos szobrát avatták fel vasárnap Hévízen Habsburg Ottó és két gyermeke, György és Mónika jelenlétében. A legnagyobb magyar születésének 217. évfordulójára időzítve, a Városháza előtti téren leplezték le Marton László Kossuth-díjas
2008. szeptember 21. vasárnap 16:23 - Hírextra
Az ünnepi beszédet mondó Vértes Attila akadémikus felidézte azt a kevéssé ismert tényt, hogy Széchenyi családi szálakkal kötődött Keszthelyhez és Hévízhez. Édesanyja, Festetics Júlia annak a Festetics Györgynek volt a testvére, aki a keszthelyi uradalmat, s benne a hévízi tavat is birtokolta.

A szoboravatón a 96 éves Habsburg Ottó arról beszélt, hogy a helyzet, amelyben Széchenyi feltűnt a magyar történelemben, nagyon hasonlít a mostani időkhöz. "Akkor is erős változás volt érezhető, felszabadultunk egy veszélyes helyzetből", de szerinte mint akkor, úgy most is a nemzetközi politika által veszélyeztetett viszonyok jellemezték Magyarországot.

A Páneurópai Unió elnöke arról beszélt, hogy Széchenyi milyen kiemelkedő személyisége történelmünknek. Lángész, erős egyéniség és hazafi volt - méltatta az utolsó Habsburg trónörökös a legnagyobb magyar érdemeit.

Széchenyi szobrát nyolcmillió forintos költséggel állíttatta Hévíz városa. Az önkormányzat 3 millió forintot nyert pályázaton a kompozícióra, az önkormányzat további három millió forinttal, a gyógyfürdő kórház pedig két millió forinttal járult hozzá a költségekhez.

Marton László szobrászművésznek ez a nyolcadik, többségében köztéren álló alkotása a zalai fürdővárosban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását