2024. április 19. - Emma

Babaünnep Szegeden

Távol-keleti ihletettségű babaünnepet rendeznek szombaton a szegedi Móra Ferenc Múzeumban - tájékoztatta az MTI-t pénteken az intézmény sajtóreferense. Medgyesi Konstantin elmondta: a tíz órától tizenhárom óráig tartó program a „Távoli fények –
2007. november 30. péntek 12:00 - Hírextra
A babák kultikus szerepe és a gyermeki világgal való összekapcsolódása mind a mai napig élő jelenség Japánban. A kislányok egy lépcsőzetesen felépített, piros drapériával letakart emelvényen helyezik el a babákat. Már a 8-9. századból vannak adatok arról, hogy a távol-keleti országban a kislányok babáikat évenként megrendezett ünnepeken kiállítják. Egy japán gyermek akkor lehet igazán elégedett, ha készlete legalább 15 hagyományos japán öltözetet viselő babából áll. Az ünnep idején kiállított babák előtt a kislányok új kimonóikban megvendégelik barátnőiket, az évszázadok alatt kialakult szabályok szerint énekelnek, játszanak és tradicionális ételeket szolgálnak fel egymásnak. Kislányukat a szülők általában első születésnapján ajándékozzák meg a baba-készlettel, amelyet a leány házasságkötése után a kelengye részeként visz magával majdan új otthonába.

Medgyesi Konstantin hozzátette: a Móra-múzeum babaünnepe természetesen nem az eredeti japán szokások szerint eleveníti fel a kicsiny figurák kultuszát, hanem a távol-keleti gondolatból merítve egy sajátosan „magyaros" gyermek- és felnőtt programot kínál a babák világa iránt érdeklődők.

A babaünnep szervezői bíznak benne, hogy számos ódon hangulatú darab kerül most elő a szekrények mélyéről vagy a padlásról. A program idején a múzeum és az eredeti, rendkívül értékes japán babákat felvonultató „Távoli fények – közelítő színek" című kiállítás is ingyenesen látogatható. A kicsinyeket szüleikkel együtt japán játszóház, illetve mesesarok várja, de lesz lehetőség japán- és magyar babakészítésre is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását