2024. március 29. - Auguszta

Globális Alzheimer Charta

Globális Alzheimer Chartát indított útjára a Nemzetközi Alzheimer Társaság, felszólítva a kormányokat és az érintetteket arra, hogy kiemelt közegészségügyi és szociális ellátásbeli prioritást biztosítsanak ennek a szörnyű betegségnek és más eredetű demenc
2008. szeptember 19. péntek 17:27 - Hírextra
Lévai Katalin EU parlamenti képviselő, az Európai Alzheimer Szövetség alelnöke és Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke pénteken egy budapesti sajtótájékoztató keretében írták alá a Chartát, amely aláírások ezreivel figyelmeztet e szörnyű kórra és a benne szenvedők gondjaira.

A világ egyik legszörnyűbb népbetegsége ma az Alzheimer-kór: öt évente megkétszereződik a 65 éven felüli betegek száma. Magyarországon 160 ezerre tehető az Alzheimer-betegek száma. Nagyon sokan nem is tudnak róla, hogy ebben a kórban szenved idős hozzátartozójuk - annyit gondolnak róla, hogy öreg, tehát felejt, hanyatlik.

A 160 ezer betegnél sokkal több azoknak a száma, akiknek el kell látniuk a beteget, el kell szenvedniük, hogy szerettük leépül és hogy egy idő után már nem ismeri meg őket. Ez 160 ezer család súlyos lelki és anyagi gondja - mondta az MTI-nak Himmer Éva, a Feledékeny Emberek Hozzátartozói Társaságának elnöke.

Az Európai Unióban évente 1,4 millió új demencia esetet regisztrálnak. Ez nem minden esetben Alzheimer-kór. Van olyan demens beteg, aki gyógyítható. Az Alzheimer-kór bár gyógyíthatatlan, de számos tünete - gyógyszerrel - lassítható, szeretettel és gondos ápolással enyhíthető.

A gyógyszerek azonban nagyon drágák. Himmer Éva évek óta küzd azért, hogy az OEP növelje ezeknek a készítményeknek a támogatását. Az Egészségügyi Minisztérium jelen lévő képviselője ígéretet is tett erre, és az MTI kérdésére azt mondta, rövidesen - remélhetően pozitívan - döntenek a támogatás mértékének újabb megállapítása felől.

Lévai Katalin felhívta a figyelmet a holisztikus szemléletre, azaz arra, hogy a betegeknek és családtagjaiknak szinte egyszerre kell többrétegű segítséget nyújtani, amely kormányzati és civil szervezetek gondja is kell hogy legyen. Bár a betegek gyógyíthatatlanok, nagyon fontos, hogy életminőségük ehetőség szerint ne romoljon.

Habsburg György megemlítette, hogy a Magyar Vöröskereszt betegápolási, oktatási rendszerébe jól beilleszthető azoknak az ismereteknek a továbbadása, amelyek speciálisan ehhez a kórhoz kötődnek. A Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társaságával együttműködve egy már jól bevált skóciai minta alapján sor kerülhet a kórral kapcsolatos, nélkülözhetetlen tudnivalók oktatására.

A Chartát egy online petícióval egy időben indítják útjára, amelynek részét képezi egy rövidfilm is. Mindez elérhető a www.globalcharter.org. honlapon.

A szeptember 21-i világnap alkalmából Magyarországon is számos eseményt rendeznek. A világnap évenkénti megrendezését 1994-ben indította útjára a nemzetközi társaság, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) támogatásával és napjainkra már 77 ország csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez. Évente 4,6 millió új demencia esetet regisztrálnak világszerte.

A mostani világnap egyik fontos üzenete, hogy a kór áldozatainak betegségük ellenére is megmaradnak az emberi értékei és méltósága, így ugyanazt az egészségügyi és szociális támogatást ellátást igénylik, mint más betegségben szenvedők.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását