2024. április 26. - Ervin

A falak között az Oscarig

Az idei cannes-i fődíjas francia filmet, A falak között (Entre les murs) című iskolai drámát jelölte pénteken a francia Nemzeti Filmközpont (CNC) a legjobb külföldi film Oscar-kategóriájába.
2008. szeptember 19. péntek 18:44 - Hírextra
A hivatalos francia jelölés ellenére még nem biztos, hogy az Arany Pálmát elnyert alkotás versenyezhet is Los Angelesben, a végső szót az Amerikai Filmakadémia mondja ki januárban.
Tavaly 63 ország nevezte egy-egy produkcióját a rangos filmdíjra. Az Amerikai Filmakadémia Oscar-zsűrije több szűrés után szűkíti le a nevezettek körét arra a néhány munkára, amelyből az öt Oscar-jelölt végül kikerül.

A 47 éves Laurent Cantet ötödik játékfilmje a főszerepet alakító Francois Bégaudeau azonos című regénye alapján készült. Az egy évig tartó improvizációs gyakorlatok során létrejött alkotás félig dokumentarista, félig fiktív módon egy szociálisan és etnikailag is kevert összetételű párizsi középiskolai osztály mindennapjait, a kamaszok közti vicceket, konfliktusokat, a siker okozta büszkeséget és a kudarc által kiváltott erőszakot mutatja be egy fiatal francia tanár óráin keresztül.

Bár az amatőr fiatalokkal forgatott játékfilmet csak jövő szerdán kezdik vetíteni a francia mozik, A falak között már jelentős nemzetközi sikert tudhat magáénak, s hamarosan az Egyesült Államokban is bemutatják: Laurent Cantet produkciójával és részvételével veszi kezdetét a szeptember 26-tól október 12-ig tartó 46. New York-i Filmfesztivál. A francia rendező nem ismeretlen az amerikai közönség számára: 2001-ben a velencei fesztiváldíjas Időbeosztás című filmjével nyitott a New York-i seregszemle.

Francia művész legutóbb tavaly nyert Oscar-díjat: Marion Cotillard a legjobb női alakítás díját érdemelte ki Edit Piaf megformálásáért.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását