2024. május 13. - Szervác, Imola

Az ÁNTSZ-t a szakmai tartalom érdekli

Az egri kórház és a HospInvest esetében nem az a döntő kérdés, lesz-e működési engedély, hanem a szakmai tartalom, vagyis az: minden szakterület megkapja-e a engedélyt - mondta Bujdosó László főorvos, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (Á
2008. szeptember 19. péntek 17:50 - Hírextra
A főorvos azzal összefüggésben nyilatkozott erről, hogy az egri kórház működtetési engedélyének kiadásáról - mivel az ottani ÁNTSZ elfogultságot jelentett be - a veszprémi székhelyű regionális ÁNTSZ-nek kell döntenie.

Az igazgató pénteken két kereszténydemokrata országgyűlési képviselőt fogadott Egerből - Nagy Kálmánt és Lukács Tamást -, akik az egri kórházzal és a HospInvesttel kapcsolatos dokumentációkba kértek és kaptak betekintést.

A működési engedélyt akkor is ki kellene adni, ha csupán két osztály létezne - mutatott rá Bujdosó László, hangsúlyozva: a kapacitások meghatározásában, a szakmai tartalomban rejlik a lényeg, erről kell dönteni. Elmondta, hogy az egri kórházban 15 osztálynak október 31-ig ideiglenes, a többinek végleges működési engedélye van.

Felhívta a figyelmet arra: az engedélyezés tekintetében jogutódnak minősül a HospInvest. Ott, ahol van működési engedély és a személyi feltételek változatlanok, automatikusan "engedélyezettnek minősül" a működés, ahol pedig jelentős változások álltak be a személyi feltételekben, igazolni kell, hogy rendelkeznek a megkívánt feltételekkel.

"A kérdés most az, mikor hoz a szolgáltató, a HospInvest olyan helyzetbe bennünket, hogy dönteni tudjunk, mert ehhez még nyilatkoznia kell számos kérdésben. Például arról, hogy milyen személyi feltételeket biztosít a kórház működtetéséhez" - jegyezte meg Bujdosó László. Hozzátette: adatokat, tényeket kérnek még hiánypótlásként, elsősorban orvosokra, ápolókra, asszisztensekre vonatkozóan.

Közölte, még konzultál jogászokkal, de az október 15-i határidőig meghozza a döntést arról, "milyen kapacitásokkal, szakmai tartalommal" működhet az egri kórház.

Nagy Kálmán (KDNP) a dokumentumok áttanulmányozása után az MTI-nek úgy nyilatkozott: "azt vélelmezhetem, hogy a jelenlegi feltételek mellett a HospInvest Zrt. nem kaphat engedélyt az egri kórház működtetésére". Hozzátette: nem véletlen, hogy ismételten hiánypótlásra szólította fel a HospInvestet a veszprémi ÁNTSZ is.

A képviselő közölte: arra a kérdésükre, hány orvossal és milyen felkészültségű orvoscsoporttal akarja ellátatni a HospInvest a Heves megyei önkormányzat kórházában a munkát, nem kaptak választ Veszprémben sem, mert ez éppen a "hiánypótlás kategóriájába tartozik".

A szocialista vezetésű megyei önkormányzat március 25-én hagyta jóvá azt a szerződést, amelynek alapján a következő húsz évben a HospInvest Zrt. működtetheti az egri Markhot Ferenc Kórházat. A Heves Megyei Bíróság hétfőn jogerősen hatályon kívül helyezte a határozatot, amely a HospInvest Zrt.-t nyilvánította a pályázat győztesévé. Sós Tamás, a megyei közgyűlés szocialista elnöke bejelentette, hogy felülvizsgálati eljárást kezdeményeznek az ítélet ellen.

Kollányi Gábor, a HospInvest Zrt. elnöke akkori közleményében azt írta: álláspontjuk szerint az ítélet nem érinti a szerződés érvényességét, tehát a munkát folytatják, terveik szerint október 1-jén megkezdik a kórház üzemeltetését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását