2024. május 10. - Ármin, Pálma

Perverzió és Netpornó Magyarországon – Terjed a fertő

Összességet tekintve a világháló elsősorban a szexualitás körül forog, s csak ezután jön bármi más. Az internet rohamos terjedésével ez a tendencia csak bővül, ráadásul egyre több bűncselekmény köthető hozzá. És bármilyen meglepő, ezeket is olyan szerveze
2008. szeptember 18. csütörtök 19:09 - Pásztor Balázs


Animal, S/M, Fat, Ona, Fetish, Terhes, Rape...

Az extrém szex kívánása és élvezete pszichológusok szerint aberráció, vagyis lelkileg beteges dolog, valamint egészséges emberek számára már a megtekintése is kifejezetten káros. De – a dohányzáshoz hasonlóan – hiába tudjuk, hogy káros vagy elítéli a társadalom jó része, csináljuk tovább, és az adott körökben még dicsekszünk is vele. Az egyre gyorsuló, rohanó világnak soha semmi nem elég, mindenből több, jobb, durvább kell. Ez az oka annak, hogy a műfajban is egyre több és durvább filmek születnek, hisz ők csak az „igényeket” próbálják kiszolgálni. Ráadásul ezek az igények általában onnan jönnek, ahol pénz is van.

Az extrém szex egy gyűjtőfogalom, ami minden, a hagyományostól gyökeresen eltérő szexuális magatartást egybevesz. Hivatalosan nem tartozik bele az anális közösülés - az ahhoz túl elterjedt - és az egyneműek együttlétei sem - az pedig teljesen külön kategóriát képez. Bele tartozik többek között (a teljesség igénye nélkül): állatokkal való közösülés (Animal), idősebbek vagy túlsúllyal küszködők megkívánása (Ona/ Fat), szadista és mazochista hajlamok kiélése (S/M), tárgyak és testrészek beteges imádata (Fetish), hányás és széklet szexuális játékként való felhasználása (Shit), terhes nőkkel való szex (Pregnant), megerőszakolás (Rape), tömeges orgia (Gangbang) és ezek különböző összevonásai. Hogy miért élvezi valaki azt, hogy egy dagadt nagymama ánuszába erőszakkal felnyomnak egy baseball ütőt, miközben szabad szájával egy dobermannt elégít ki, egészséges átlagember számára érthetetlen. Az viszont statisztikai tény, hogy sokkal több felsőbb végzettséggel rendelkező vásárol ilyen filmeket, mint diplomával nem rendelkező egyén.

Persze néha a „LOL” nagyobb szerepet játszik, mint maga a perverzió. Például a „csirkedugás” című magyar filmet több mint nyolcvanezren töltötték le eddig számítógépre és mobilkészülékre (körülbelül kilencszáz forintért), akik jó része valószínűleg nem nemi vágyból tette ezt. Nagyobb szerepet játszhatott az egyre inkább terjedő szokás, vagyis a „Mekkora baromság!/ Ilyen is létezik?, Ezt látni kell!”, amit az internetező közösség a LOL szóval és az azt követő linkkel szokott mások tudtára adni. Ez a fajta viselkedést nem a deviancia, hanem a kíváncsiság vezeti, de mint az fentebb is említésre került, egy ilyen film megnézése igen károsan befolyásolhatja a megtekintő lelki világát.

Hogy miért vállalnak el egy ilyen filmet a szereplők? Nagyon kis részük élvezi igazából azt, amit csinál, vagy képzel el ebből karriert. Ellenben gyors pénzszerzési lehetőség, ami karácsony előtt az unokák ajándékaira, a napi felesre, vagy a téli gázszámlára épp megoldást jelent. Erőszakkal nem kényszerítenek senkit, hisz van elég jelentkező, de ha már egyszer rábólintott az illető, nincs visszalépés. Lelkiismeretüket megnyugtatja az unokák őszinte mosolya, a napi adag bevitele, vagy a lakásban eluralkodó meleg, még ha nem is hallgattatja el teljesen. Maga stáb pedig nyolcszor annyit keres egy ilyen munkával, mint egy hagyományossal, ráadásul igazi karrier lehetőséget jelenthet – bár jócskán megtépázza a lelkeket.

Pedo és halál

Az extrém szex törvénybe ütköző, s szintén drasztikusan növekvő változata a gyermekkel való közösülés, vagyis a pedofília. Több mint ezer ilyen eset van a magyar rendőrség előtt, s az újságok is beszámolnak átlagosan heti két történetről. A szakértők szerint viszont ez csak a jéghegy csúcsa, ugyanis az események töredékére derül csak fény, egy-egy „szerencsés” véletlen folytán. Példaként vehetjük azt a tizenkét éves süketnéma lányt, aki a saját nagyapjától esett teherbe, vagy a Pápa zarándokútját Amerikába, mely nagyrészt a pedofil papok miatt ibotrány lecsendesítéséül szolgált.

A magyar törvény elég egyértelműen nyilatkozik a pedofília és az internet kapcsolatáról: aki 18 év alatti személyről letölt, feltölt, vagy tárol bármilyen kép vagy hangfelvételt, az törvénysértésnek minősül. Itt persze akadnak némi gondok, ugyanis a fiatalság egyre szélesebb körben elterjedt szokása a magukról készült home-videók netre való feltöltése, és ugyebár ha csak egyikük nem múlt el tizennyolc, akkor minden megtekintő kellemetlen jogi helyzetben találhatja magát.

Bár egyeseknek épp kapóra jön, egy ilyen házi videócska, ha például csökkenő félben lévő hírnevüket akarják megőrizni. Hisz Paris Hiltonnak már kétszer jött épp időben egy házi felvétel „véletlen” nyilvánosságra kerülése. Bár a keret sztori szólt betörésről, meg szerelmi bosszúról, de legalább egy újabb hétig mindenki a sztárral foglalkozott, ami érződött is különböző népszerűségi mutatókon.

Akad olyan eset is, melyben túl élethűen akartak Rapingelni, és az egyik partner belehalt. Sőt, már olyan magyar film is napvilágot látott, mely erősen emlékeztet Hollywood egyik örökbecsű alkotására, a 8MM-re. Ugyanis a filmben szereplő megerőszakolt lányt megölték, külön az ilyen videót keresők „kérésére”. Az eset több mint megdöbbentő, bár nem ez lenne az első gyilkosság a média miatt. Gondoljunk csak arra a makedón újságíróra, ki az első kongói háborúban volt kinn tudósítóként. Mikor a foglyokat vitték, az egyik tiszt kirángatott a sorból egy elégedetlenkedőt és fejbe lőtte. Az újságíró megemlítette, hogy nem tudta felvenni – erre a tiszt volt olyan készséges, hogy kirángatott egy újabbat és a fényképező előtt megismételte a jelenetet. A kép díjat nyert.

Veszély és megelőzés

A fent emlegetett lelki torzulások és aggódó anyukák kérdéskörét igyekszem itt tisztába rakni, ugyanis gyerek - aki még nem ért mindent - bárhol találkozhat ilyen oldalakkal. Példának okáért, ha a google-be beírja azt az ártatlan szót, hogy „nagymama” – mindenféle egyéb nélkül – ,akkor a legelső link amit kidob, az a „nagymama szexképek” lesz. Amennyiben a gyermek rákattint, akkor azonnal a szeme elé tárul a „kendőzetlen valóság”, melyben nagymamája korú és stílusú hölgyek fajtalankodnak. Semmi „elmúltál-e tizennyolc?” kérdés, vagy felhívás hogy az oldal erotikus tartalmakat közvetít. Nyilvánvaló, hogy a „kellemetlen kérdések” lesz a szülők legkisebb gondja - ha egyáltalán megtudják.

Egy ilyen vagy hasonló élmény, örökre nyomot hagyhat egy gyermek, de még egy felnőtt lelkivilágában is. Természetesen vannak szűrőprogramok, de az ügyeskedő bannerek nagy része már ezen is átcsúszik. A szülők egyre kevesebb időt foglakoznak a gyerekekkel, pedig a pszichológusok legfontosabbnak a megbeszélést és a felkészítést tartják - amihez bizony idő kell.

Törvények

Trvtko könyve komoly hullámokat kavart, egészen annyira, hogy több törvénymódosítás benyújtása várható. Ilyen például az állatvédelmi, a gyermekvédelmi törvény, valamint az internet és a pornó szakma is számíthat némi regulázásra. Ezt a helyi érdekeltségek persze próbálják a maguk lobbija szerint befolyásolni: például fenyegető telefonokkal nem egy szervezet visszalépését érték már el, valamint az újságíró is kapott olyan hívást miszerint „nem tudod, kik vannak ebben benne, így én a helyedben nem tenném ezt és azt”. Persze – mint azt olvashatják – az utóbbi telefon nem érte el a hatását. Ellenben a téma nagydobra verése, és a könyv publikálása talán elindíthat valami olyan folyamatot, mely a fennálló társadalmi probléma rendbetételéhez vezet.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását