2024. április 18. - Andrea, Ilma

Erotika, kiállítás, kultúra: kellenek-e a kiállítások?

Pár napja is volt egy erotikus kiállítás, hétvégén lesz a következő – ahogy ez már több éve zajlik Magyarországon. Az érdeklődés garantált, ez nem is kérdés. Az viszont már inkább, szükség van-e rájuk, használnak-e valamennyit nekünk.
2008. szeptember 2. kedd 12:59 - Szalay Gergely
Tavasszal is volt
Pornószínház, kemény szexjelenetekkel, sztárok és hírességek, sztriptízverseny, gyönyörű autók, fotópályázat - ízelítő a tavaszi Erotika Parádé programjából.
Az Erotika parádén volt Chippendale-show, sztriptízverseny, Bikini magazin és Beach Boy verseny és kiosztották a pornó Oscar-díjakat is.
A pornóval és erotikával foglalkozó összes hazai cég jelen volt a vásáron, filmekkel, kellékekkel, segédeszközökkel, amelyek nagy részét akciós áron kínálták a vevőknek.
A kiállítás programjainak egy része csak felnőtteknek szólt.
MTI
Kell ez nekünk

Egy erotikus kiállítás (hívják bár Parádénak vagy nagybetűs Kiállításnak) mindig tömegeket vonz: javarészt urakat, nem utolsó sorban az ilyenkor megtekinthető műsorok miatt. Az egy főre eső fedetlen vaginák száma ugyanis ilyen helyeken messze felülmúlja egy egykori NDK-s nudista strand felhozatalát. Arról nem is beszélve, hogy ezek a vaginák jobbára csinos, fiatal hölgyekhez tartoznak, akik boldogan tárják fel ölük mélyét a nagyérdeműnek. Egyik oldalról nézve legalábbis.

Akadnak azért olyan fellépők is, akik nem pusztán magamutogatásnak szánják ezeket az alkalmakat, hanem valóban a szórakoztatóipar egyik ágának, ahol a közönségnek nyújtott showműsorról lehet beszélni – igényesen, akár művészi színvonalon (bizony). Kissé eltér a hagyományos művészetértelmezéstől, de mindent lehet magas színvonalon űzni. (lásd például Dita von Teese példáját, aki Marylin Manson feleségéből nőtte ki magát elismert erotikus művésszé: ő nemrégiben már saját fehérneműkollekciót is tervezett – és az érdeklődés hatalmas, válogatott lapok cikkeznek az új alsókról).



Bizonyos szempontból tehát a szexuális kultúrára gyakorolt pozitív hatás is várható – lenne, ha erre is figyelnének a szervezők; a hazai kínálat inkább tűnik egész napos pornóshownak, mint kultúrafejlesztő valaminek. Legalábbis szerintünk. Mert az eddigi felhozatal eddigi tapasztalataink alapján – nyilván van más vélemény is – nem az erotikus és/vagy szexuális kultúra fejlesztését, a (hangsúlyozottan) fölösleges gátlások elfelejtését szolgálja. Ennek megfelelően meglehetősen kevés női látogató van a rendezvényeken, és a férfiak sem új ötleteket keresgélnek; sokkal inkább a valós életükből kimaradó események pótlásán fáradoznak.

Arról nem is beszélve, hogy ilyen rendezvényből kettő is van: egy kiállítás és egy parádé – amennyire ez kívülről megállapítható, konkurenciaharcról van szó két nagy cég között. Azaz dupla mennyiségű intim zóna, kebel és vagina (olykor hüvely, egy látványosabb műsorban minden testrész kihasználtatik, hogy egészen finoman próbáljunk fogalmazni), de ha lehet, még kevesebb abból, ami a hasonló külföldi rendezvényeket bizonyos szempontból (megkockáztatjuk a nagy szavak használatát) értékessé is teheti.

Kell ez nekünk?

Persze ez csak egy vélemény, így megkérdeztünk néhány avatottabb szakértőt is, mi a véleményük a rendezvényekről, mennyire fontosak ezek – elsősorban a bizonyos szexuális kultúra szempontjából. Azt a megközelítésünket senki sem cáfolta ugyanis, hogy úgy általában a 12-13 éves iskolásfiúk szintjén állunk a témához – ahogy ők az újságos előtt röhögcsélnek, míg a lapokra vágynak...

Vad Kati, aki korábban Michelle Wild néven volt a szakma egyik legnagyobb sztárja (és igen hatásosan, mert azóta is mindenki ezt emlegeti, noha már régesrégen felhagyott a műfajjal, sőt: az egyik kereskedelmi tévé napi sorozatából is kiszállt) azt nyilatkozta kérdésünkre: már régen nem járt ilyen eseményen, de általános benyomása szerint a műfaj nem fejlődik. Úgy gondolja, az eseményeknek helyük van a magyar showbusinessben, de jobbnak tartaná, ha méltóbb körülmények között rendeznék meg őket, nagyobb tisztelettel kezelve a közönséget. Jelenleg ugyanis úgy látja, alulbecsülik a rendezvényre kilátogatók igényességét, és nem törekednek a szervezők arra, hogy igényes, új produkciókkal szórakoztassák őket.

Azaz félig-meddig belülről is úgy tűnik, a produkciókkal nem az igényesebb közönséget célozzák meg – innentől pedig élünk a gyanúperrel, nem is a legigényesebb közönség tiszteli meg jelenlétével az eseményeket. Azaz a műsor meghatározza a közönséget, ami meghatározza magát a műsort is – ami ugye hatással van a közönségre, és így tovább.

Monique Couvet, ha lehet, még lesújtóbb véleménnyel bír a kérdésben: jó ideje a szakmában van már, korábban is voltak már kísérletei a műfaj megújítására, így az ő elvárásai sem lehetnek alacsonyak. Ehhez képest különösebben ő sincs kibékülve a rendezvényekkel, mivel azok nem az általános szexuális kultúra javítását szolgálják, hanem több, egymással torzsalkodó nagy cég harcává váltak – éppen ezért egyik rendezvényre sem látogat el. Ennek megfelelően úgy látja, Magyarországon igazán megfelelő kultúrája sincs az erotikának és a szexualitásnak – pedig olyan, vitathatatlanul jó dologról van szó, amivel egymást tisztelve lehetne és kellene is kulturált körülmények közt foglalkozni – mondta.

Nem olyan rossz

Vannak azért náluk optimistábbak is – érdekes módon elsősorban a műfaj táncos vonalának képviselői. Egyikük fellépőként most is aktív, másikuk erotikus aerobic-óráival egyébként is a minőségi erotika népszerűsítésén dolgozik.

Pirner Alma és a sztriptízaerobik
Az ötlet körülbelül öt évvel ezelőtt született meg, amikor Amerikában jártam, ugyanis ott nagy népszerűségnek örvend a sztriptíz-aerobic és a poledance. Úgy éreztem, a magyar lányok is vevők lennének erre, és úgy gondoltam, hogy én hitelesen tudom oktatni, ugyanis nemcsak sztriptíz világbajnok vagyok, hanem aerobicoktatói végzettségem is van.
Így nagyjából három és fél éve megalapítottam Magyarország első erotikus, sztriptíz és rúdtánc iskoláját. Mivel igen nagy sikere volt, így két hónappal ezelőtt megnyitottam a másodikat is – nyilatkozta Pirner Alma lapunknak.
Utóbbi Pirner Alma, aki bízik benne, hogy a kiállítások használhatnak a hazai szexuális kultúrának – szerinte rá is fér, mert nagyon le van maradva a konzervatívabbaknak vélt országokhoz képest: Ausztriában, Olaszországban és Németországban állandóan vannak ilyen rendezvények, ezekre ráadásul sok nő is jár - nyilatkozta. Nálunk egyelőre szerinte is erősebb a pornóvonal, amin szerencsés lenne változtatni, hogy a lágyabb erotika is nagyobb teret kapjon. Ennek kivitelezésére még hasznosnak tűnő ötlettel is szolgált: úgy gondolja, az arra vágyóknak külön teremben kellene rendezni a kemény pornós eseményeket. Aki arra kíváncsi (mert ilyenek is vannak szép számmal), diszkrét körülmények között tanulmányozhatják a produkciót, akit nem ennyire direkten vonz a szexualitás, a nagyobb térben találkozhatna a lágyabb megoldásokkal – ahogyan a német pornónagyasszony hazai boltjának is van kirakata – és semmi megbotránkoztatót nem látni benne.

Mészáros Dóra, jelenleg talán az egyik legismertebb táncosnő érdekes álláspontot képvisel. Kérdésünkre elmondta: ha igényes műsorral állnak elő a fellépők, és törekednek arra, hogy művészi szinten műveljék ezt a szakmát, a kiállításoknak van létjogosultságuk. Ha esztétikus az előadás, az ténylegesen használhat az erotikus kultúrának. Ő maga is hetekig készül ezekre a fellépésekre, igyekszik minél igényesebben megválasztani a zenét, a ruhát és a kellékeket. Van másra is példa, de ez már a közönségen múlik: amíg az alacsonyabb színvonalú műsorokra is van igény, ilyenek is lesznek.

Azaz ahogy mi is utaltunk rá: a műsor meghatározza a látogatókat, akik a műsorra hatnak vissza – így túl sok okos ötlettel nem tudunk azoknak sem szolgálni, akik a valóban igényes erotikára vágynának. Azért miattunk ne ódzkodjanak kimenni, hátha az igényesebb közönség igényesebb műsort is eredményez.

Az erotikus kultúra fejlesztése pedig lassan egy csíkos diszkontáruház vonatkozó részlegénél elkezdhető. Feltéve persze, ha erotika címszó alatt nem feltétlen vágynak premier plánban egy ifjú hölgy méhszájáig fellátni. Ha igen, valószínűleg fölöslegesen olvasták el a cikket, elnézést a zavarásért.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását