2024. április 27. - Zita

Perverzió és Netpornó Magyarországon – Terjed a fertő

Összességet tekintve a világháló elsősorban a szexualitás körül forog, s csak ezután jön bármi más. Az internet rohamos terjedésével ez a tendencia csak bővül, ráadásul egyre több bűncselekmény köthető hozzá. És bármilyen meglepő, ezeket is olyan szerveze
2008. szeptember 18. csütörtök 19:09 - Pásztor Balázs
A Fertő

Vujity Tvrtko, a Fertő című könyve bemutatásával egybekötött sajtótájékoztatón közölt olyan tényeket, melyek felvetnek egy új - vagyis inkább eddig eltitkolt – társadalmi problémát, devianciát. Ez a probléma az interneten gátlástalanul terjedő extrémpornó és a hozzá kapcsolódó bűncselekmények riasztó mértékű növekedése, melyben természetesen hazánk az élvonalban vágtat. A szülők aggódnak, a perverzek élvezkednek, a rendőrök kapkodnak, az alvilág hízik, az átlag ember meg csak bámul bambán.

A sajtótájékoztatón elhangzott igen aggasztó elmondások alapján az ügyben jóval többen érintettek, mint az logikusan elképzelhető lenne. Először is, a különböző szexuális devianciában szenvedők száma jóval nagyobb, mint az várható, s a piaci kereslet is egyre csak nő és így emelkedik az ehhez kapcsolódó, különböző mellékállások (ritkán főállások) száma is. Ezzel együtt nő a rendőrség munkája, az ebbe befektetni kívánóké, az aggódó szülőké, és az áldozatoké. Ha kissé tágabb körben nézzük, akkor ebbe a körbe beletartozhatnak a jogászok, törvényalkotók, ellenzők és újságírók is (Elvégre ez adott most nekem is munkát).

Vujity Tvrtko szerint Magyarországon elterjedt a fertő, ami - mint neve is takarja - tovább terjed emberről emberre (vagy gépről emberre). Ennek megállítása közös társadalmi érdek, feladat lenne. Ezért törvénymódosításokat, büntetőeljárásokat, és civil mozgalmakat (Ártatlan Angyalok) kezdeményez, azokkal karöltve, akik csatlakoztak „hadjáratához”. A tájékoztatón az is elhangzott, hogy elméletileg minden tizedik embert ért molesztálás kiskorában, azonban az eddigi gyakorlatban ez az arány minden harmadik környékén mozog. Ha mindez igaz, akkor az érintettek száma máris drasztikusan megnövekedett.

Miért is? Kérdések és az Internet

Hogy miért is vágyik az ember minden téren arra, ami nem normális, nem lehet tudni - ám az biztos, hogy a szexualitás nem kivétel e téren. Sőt, talán az egyik legerőteljesebb példa. Bár az hogy mi a normális, koronként, kultúránként eltérő. A fáraóknál például természetes volt az anyával vagy gyermekkel való házasság és gyermeknemzés, az ókori görögöknél a pedofília és a homoszexualitás volt divat, a francia romantikában Sáde márki kísértett, míg egyes királynőknek az állatokkal való közösülés volt a kedvence. Manapság már lassan az nem normális, ha valaki „normálisan” akarja.

Az biztos, hogy a hatvanas évek szexuális forradalmával sok minden szabadabb lett, és talán túl szabad is. A pedofílián, a nemi erőszakon és a vérfertőzésen kívül nincs tabu, s ezek a tabuk sem tartanak vissza sokakat (valamint az a tény, hogy az esetek elenyésző kisebbsége kerül csak napvilágra). Viszont az extrémpornó legtöbb válfaja elítélendő a normális társadalmi értékek alapján, legalábbis a felszínen. Ami tilos, azt valahogy mindig is ki akartuk próbálni, legalábbis sokan így vannak vele. A titkok sok embert vonzanak: kíváncsiság, a kiválasztottság érzése, az élet szürkeségéből való kilépés. Talán ezek lehetnek azok az okok, amiért egy átlagos ember erre a területre téved. És az emberi lélek milyenségéből fakadóan nem egy ott is marad.

Az internet nagyon is megdobta ezeket a közösségeket, ugyanis a világhálón bárki, név és arc nélkül – vagy magát másnak beállítva –, tehát önmagát nem felvállalva nézhet, adhat és kérhet ilyen típusú tevékenységet. Ráadásul a távolságok is könnyen áthidalhatóak, ami nem egyszer nehezíti meg a rendőrség munkáját. A reggel a lányát rendszerint iskolába vivő cégvezető este, a család elalvásával felmegy titkos jelszavával a rejtett honlapra, és előveszi a másik életét. Hisz így, hogy csak a hozzá hasonlóak tudnak róla, már nem is szégyen.

Magyar pornó

Pornóban állítólag mindig is jók voltunk: a különböző rangosabb megmérettetéseken sorra nyerjük a díjakat, és - külföldi állítások szerint - a magyar lányok gyönyörűek. Itt gondolhatunk az elhíresültebb személyekre, mint Michelle Wild, de akadnak csak a szakmában felvert nevek is, akik például az operatőri munka szintjét emelték az egekbe. Az ország népességét tekintve, jóval több film, vagy képsor készül itthon, mint Európa nagy részében, és ezek kapóssága is nagyobb, mint a nagy átlag. Pedig a szakmán belüli szakma éles kritikákkal ostorozza a készítőket, több ponton is. A cseh lányokkal összehasonlítva a magyarok nem elég kitartók, vagy épp bevállalósak, míg mások az operatőri munkát, és a történetek laposságát kifogásolják.

Maga a munka látszólag gyorsan, élvezettel, sok pénz keresésére ad lehetőséget, de a gyakorlatban ez másképp van. Egy szereplésért huszonötezer környékén lehet keresni, már ha nő vagy és elég bevállalós. Ugyanis ennyit kapnak azok, akik egy disznót, vagy egyszerre négy férfit vállalnak be. A férfiak mindössze párezer forintban reménykedhetnek (míg persze a disznó nem kap pénzt). Ehhez hozzá kell tenni, hogy egy harmincperces összevágott rész négy óra kemény, aktív munka, ami főleg a férfiak számára megterhelő. Ha az illető nem elég állhatatos vagy bevállalós, akkor gyorsan repül. Természetesen akik már bizonyítottak, és személyük miatt (is) vesznek meg egy-egy filmet, azoknak kifejezetten magas összegeket képesek kifizetni, legyen az illető akár férfi, akár nő.

A szexipar egy üzletág, ahol hasonló piaci szabályok uralkodnak, mint mondjuk a kábelgyártásban, azt kivéve, hogy itt kissé nagyobb szeletet hasít ki magának a feketegazdaság. A szereplők nagy részét úgy lehet meggyőzni, hogy a film külföldre megy - ami általában nem hazugság. Rengeteg német és még több amerikai megrendelő cég van, akik magyar ügynököket és producereket alkalmaznak. Egyébként az ügynökök léte (kikből körülbelül négy van az országban, ugyanis „többet nem bírna el szakma”) kifejezetten érdekes dolog. Ha bárkinek kell bármilyen lány vagy férfi egy filmhez, akkor felhívja az egyik ügynököt, megadja a pontos adatokat, ő meg közvetíti a lányt a producernek.

Ahogy tévedünk egyre bizarrabb talajra, úgy lesz egyre sötétebb a helyzet. Az alvilág hálói – igen magas körökhöz is elérve – körülfonják az extrémpornó világát, busás hasznot kaszálva mások rejtett vágyaiból és a szereplők kiszolgáltatottságából. A „pornópápák” francia Riviérán vesznek villákat, miközben az aktust elszenvedő alanynak jobb esetben löknek annyi pénzt, hogy a következő napi adagjára elég legyen. Kemény kézzel, ha kell vérrel olajozzák a gépezet akadálytalan működését, és befolyásuknak köszönhetően csak egymás konkurenciájával kell törődniük.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását