2024. május 10. - Ármin, Pálma

Átadták az Oláh Gusztáv-plakettet

Pelle Erzsébet magánénekes kapta az idén az Oláh Gusztáv-emlékplakettet, a Ferencsik János-emlékdíjat pedig Tamás Zsuzsanna fuvolaművész vehette át csütörtökön Budapesten, a Magyar Állami Operaházban.
2008. január 31. csütörtök 18:12 - Hírextra

Az elismeréseket Vass Lajos főigazgató és Kovács János első karmester nyújtotta át. Az ünnepségen fölköszöntötték a 60 éves Kováts Kolos basszistát is.

Pelle Erzsébet 1978-tól 1989-ig a Debreceni Csokonai Színház operatagozatának szólistájaként elénekelte szinte a teljes szopránirodalmat - hangsúlyozta Kovács János. Mint felidézte, a művész 1989-ben került a Magyar Állami Operaházba, ahol ugyancsak jelentős szoprán főszerepeket bíztak rá. E kitartó munkának - a karmester szerint késői - elismerése az Oláh Gusztáv-emlékplakett.
Két legkedvesebb és talán legsikeresebb szerepében, Toscaként és A trubadúr Leonórájaként Pelle Erzsébet 1993-ban számos francia és spanyol nagyvárosban is bemutatkozott nagy sikerrel, továbbá fellépett a Szegedi Nemzeti Színházzal Aida és Lady Macbeth szerepében Németországban, Svájcban, Hollandiában.

Oláh Gusztáv, kétszeres Kossuth-díjas, kiváló művész, az operaház néhai főrendezője, vezető díszlet- és jelmeztervezője emlékére testvére, De Chatel Rudolfné (Oláh Melinda) létesített alapítványt. Az emlékdíjat és -plakettet, Pátzay Pál alkotását első alkalommal 1977. decemberében ítélték oda, azóta minden évben Oláh Gusztáv (1901-1956) halálának évfordulója alkalmából adják át a színház egy művészének, elismerve a tehetséget, a szorgalmat, a művészi és emberi magatartás minőségét, olykor az életművet.

A Ferencsik János-emlékdíjjal kitüntetett Tamás Zsuzsanna fuvolaművész 1970 óta tagja az operaházi zenekarnak.

Az ünnepelt elmondta: mindössze három éve dolgozott az együttesben, amikor Ferencsik János vezényletével Az álarcosbál próbáin vett részt. "Fantasztikusan sokat tanultam, engem a sors a tenyerén hordott, mert az a hivatásom, ami a hobbim" - tette hozzá.

A kétszeres Kossuth-díjas karmester, Ferencsik János emlékére 1986-ban alapítványt létesítettek a hozzátartozók. Az emlékdíjat első alkalommal Ferencsik János születésének 80. évfordulóján, 1987-ben adták át. A Reich Károly tervezte emléklapot kiemelkedő művészi munkájukért vehetik át a muzsikusok.

Az emlékdíjat korábban páratlan évben az Állami Hangversenyzenekar (ma Nemzeti Filharmonikusok), páros esztendőben pedig az operaház zenekarának egy olyan művésze vehette át, aki a kuratórium döntése alapján az évad legjobb művészi produkcióját nyújtotta. 2004-től minden esztendőben az operaház zenekarának egy művésze részesül a Ferencsik-emlékdíjban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását