2024. március 29. - Auguszta

Nem érdek és nem cél

A Fővárosi Bíróságnak (FB) nem érdeke és nem célja az eljárások lassítása - közölte a bíróság csütörtökön az MTI megkeresésére. A Népszava csütörtökön megjelent számában azt írta: a jelek szerint az FB késlekedése hátráltatja a Magyar Gárda feloszlatását
2008. szeptember 18. csütörtök 19:05 - Hírextra
A gárda perét tárgyaló FB régóta arra hivatkozik: a bírócsere utáni újabb tárgyalás kitűzése azért késik, mert a beavatkozni kívánó felek ügyében nem döntött a Fővárosi Ítélőtábla. Az ítélőtábla elnökhelyettese szerint azonban még meg sem kapták az iratokat az FB-től. Ugyanez az oka annak is, hogy még nem foglalkoztak a turulszobor ügyével sem - olvasható a cikkben.

A Fővárosi Bíróság a napilap cikkére reagálva az MTI megkeresésére azt közölte: a Magyar Gárda-perben az ügy új bíróra lett kiszignálva, "akinek időre van szüksége az iratok áttekintéséhez és a polgári perrendtartás szabályainak megfelelő eljárási cselekmények megtételéhez".

"A bíróságnak minden - felperesi vagy alperesi oldalon beavatkozni kívánó, de elutasított - érintettet ki kell értesítenie, akiknek 15 napjuk van arra, hogy ezzel kapcsolatban észrevételt tegyenek. Ez az eljárás van jelenleg folyamatban és ezért a Fővárosi Ítélőtáblára csak akkor terjeszthetőek fel az iratok, ha minden érintett beavatkozási ügyét ezen a módon lezárták" - tették hozzá.

Hangsúlyozták: a bíróságnak nem érdeke és nem célja az eljárás lassítása. A bíróság kötelessége a törvény által előírt eljárási cselekmények betartása - jelezték.
Felhívták a figyelmet arra: a Magyar Gárda perét és a turulszobor ügyét "semmiképpen nem szerencsés összemosni".

Mint írták, a XII. kerületi önkormányzatnak az építésügyi hatóság határozatának felülvizsgálata tárgyában, "a Közép-Magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal ellen indított ügyében a felperes fellebbezésével kapcsolatban a bíróság más eljárási intézkedést tett". "Az erről szóló végzés kézbesítése a felek részére folyamatban van - a felperes a végzést még nem vette át -, ezért annak tartalmáról tájékoztatást nem adhatunk" - közölték válaszlevelükben.

"Természetesen a Fővárosi Bíróság is tisztában van a két ügy közérdekű tartalmával, azonban hangsúlyozni szeretnénk azt is, hogy az ügyek törvényes menetét nem lehetséges befolyásolni, az eljárási cselekmények olykor lassúak, de szükségesek" - tették hozzá.

A Fővárosi Bíróság megjegyezte: "Természetesen semmilyen ellentét nincs a Fővárosi Bíróság és a Fővárosi Ítélőtábla között".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását