2024. április 26. - Ervin

Greenpeace-agitátor volt

Menyhárt Jenőtől már megszokhattuk, hogy sok mindennel foglalkozik: zenészként vezeti az Európa Kiadót, Amerikában viszont eleinte szobafestőként dolgozott, most pedig írt egy könyvet. Az agitátor című kötet arról szól, milyen volt a Greenpeace utcai embe
2008. szeptember 18. csütörtök 10:43 - Hírextra
A Nyitott Könyvműhely gondozásában megjelent kötet stílusa rendkívül gördülékeny, könnyen emészthető. Menyhárt Jenő az MTI-nek elmondta, megírása "erősen más" jellegű tevékenység volt, mint korábban a dalszövegek megformálása.

"Mivel ilyet még soha nem csináltam, egyrészt ki kellett találnom, mi az a prózai forma, amiben írni tudok, másrészt az elmúlt tizenöt évben kint éltem Amerikában, keveset beszéltem magyarul, olvasni még kevesebbet, tehát meg kellett küzdenem azzal, hogy jók legyenek a mondatok" - beszélt az írásról Menyhárt Jenő.

Az Európa Kiadó gitáros-énekese jelenleg a Greenpeace konzultánsaként dolgozik a szervezet magyarországi utcai toborzó programjában, előtte azonban egy éven át New Yorkban maga is utcai ember, vagyis agitátor volt a Greenpeace helyi részlegénél.

"Azért csináltam, mert az utcai munka egy formája annak, hogy a környezetvédelmi problémákkal, az ezekhez kapcsolódó kampányokkal elérjük az embereket. Hogy én ezt 48 évesen kezdtem?
Elszántság volt bennem, érdekelt is, meg én voltam az egyetlen a csapatban, aki nem az anyanyelvén agitált. Persze éreztem néha, hogy ebben a korban már kemény napi hat órában kint lenni a New York-i utcán és győzködni az embereket, de meggyőződtem arról, hogy egy jól szervezett programért érdemes dolgozni, mert az sokakat megérint" - mondja Menyhárt Jenő a miértre.

Hozzátette: a kérdés nem úgy néz ki, hogy az emberek eleve utálják az agitátorokat, hiszen munkája során legalább annyi kedvező tapasztalatot szerzett az emberekről, mint rosszat, és egyre többen döbbennek rá: a Földön zajló környezetromboló folyamatok ellen tenni kell. Szólt arról, hogy mindig is vonzották a kihívások és még ma is nagyon gyakran tudják csábítani bizonyos dolgok, többek között ezért költözött át 1994-ben az Egyesült Államokba.

Az Európa Kiadó frontembere már régóta foglalkozik környezetvédelemmel, az 1990-es évek második felétől egyre intenzívebben: szakkönyveket olvasott, előadásokra járt. Mint mondta, olyan információkkal találkozott a bioszféra helyzetéről, amelyek számára nagyon meglepőek voltak, és úgy gondolta, neki is tennie kell valamit a problémák ellen. Két évvel ezelőtt, amikor a vele készült interjúkötet, az Amerika Kiadó megjelenése után visszament az államokba, Richmondban egy környezetvédelmi szervezetnél talált munkát, lényegében azóta foglalkozik aktívan a témával.
Kérdésre válaszolva megjegyezte: a Greenpeace úgynevezett látványos akcióiban (például odabilincselés) még nem vett részt, mert ahhoz egy tanfolyamot kell elvégezni, de nem zárja ki, hogy a jövőben erre is sor kerülhet.

"Nincs más lehetőség, változtatni kell. Persze a dolgok maguktól is meg fognak változni, hiszen ahogy a könyvben is kifejtem, az elmúlt száz év alatt feléltük a rendelkezésre álló olajkészletek felét és ha nem lépünk közbe, ilyen tempóban, beleértve Kína és India hatalmas gazdasági növekedését is, harminc év alatt feléljük a maradék készleteket. Az olaj ára emiatt olyan magasságokba emelkedhet, amire nem lehet építeni egy gazdaságot" - fejtette ki Menyhárt Jenő.

Úgy látja, a kérdés csak az, mikor és milyen tempóban hajtjuk végre a változtatásokat, illetve azok mit jelentenek majd, hiszen például a nukleáris energia mögött erős lobbi áll, a környezetvédők ugyanakkor a megújuló energiákat támogatják. Az azonban szerinte hosszú távon senkinek sem érdeke, hogy a tengerpartokat ellepje a víz, extrém időjárás legyen vagy csökkenjen a mezőgazdasági termelés.

Menyhárt Jenő szerint jó lenne, ha Magyarországon is jobban tájékoztatnák az embereket, nemcsak a problémákról, hanem azok megoldásairól is.
Menyhárt Jenő úgy tervezi, valamikor a tél folyamán tér vissza Amerikába, de még nem tudja pontosan, mit fog csinálni. Egy biztos: bár az Európa Kiadó szeptemberben adott két koncertet Budapesten, a zenélés egy időre ismét háttérbe szorul.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását