2024. április 29. - Péter

Gegesy Ferenc, az egyedülálló

A volt SZDSZ-es Gegesy Ferenc a rendszerváltás óta az egyetlen olyan politikus, aki azért mondott le egyéni képviselői mandátumáról, mert nem értett egyet pártja politikájával. A képviselő döntésével 19 fősre csökkent a liberális frakció, így az szocialis
2008. szeptember 17. szerda 14:38 - Hírextra
Gegesy Ferenc, a IX. kerület polgármestere hétfőn jelentette be, hogy kilép az SZDSZ-ből, illetve lemond egyéni parlamenti képviselői mandátumáról, mert szerinte pártja ellentmondásos politizálása eredményeként "reménytelen helyzetbe jutott", és hamarosan már csak a szatelit pártként működés vagy a parlamentből kiesés között választhat.

A politikus lépése azért egyedülálló a rendszerváltás óta, mert bár rajta kívül volt hét olyan képviselő, aki egyéni választókörzetben szerzett parlamenti mandátumáról mondott le, de egyikük sem azért, mert nem értett egyet pártja politikájával.

Az országgyűlés honlapján található adatbázis szerint az első szabadon választott Országgyűlés 1990-es megalakulása óta 103 mandátum szűnt meg: 31 képviselő elhunyt, 72-en pedig valamilyen okból lemondtak parlamenti mandátumukról. Közülük azonban Gegesy Ferencen kívül csak hét olyan politikus volt, aki egyéni választókörzetben szerzett mandátumról mondott le.
Ez azért fontos, mert csak akkor kell időközi választást tartani, ha egyéni mandátumról van szó, a területi vagy országos listás mandátumok esetében az adott párt a listáról be nem jutott jelöltek közül választ, hogy ki kerüljön a megüresedett helyre.

Az első ciklusban, 1990 és 1994 között az SZDSZ-es Demszky Gábor mondott le a budapesti 9-ik választókerületben szerzett mandátumáról, miután 1990 őszén főpolgármesterré választották. Helyére a szocialista Filló Pál került időközi választáson. Szintén az első ciklusban mondott le Békés megyében szerzett egyéni mandátumáról az MDF-es Szokolay Zoltán, miután azzal vádolták, hogy más helyett nyomott gombot a parlamentben. Helyére az időközi választáson az SZDSZ-es Sarkadiné Lukovics Éva került.

A következő ciklusban, 1997-ben három MSZP-s is lemondott egyéni mandátumáról: Kovács Pál volt népjóléti miniszter, valamint Pál László és Varga Lajos szocialista képviselők összeférhetetlenség miatt távoztak, mert olyan állásba kerültek, ami mellett nem lehettek képviselők. Esetükben azonban már nem írtak ki időközi választást az 1998-as országgyűlési választások közelsége miatt.

2004-ben a fideszes Surján László és Szájer József mondott le egyéni mandátumáról, mivel európai parlamenti képviselők lettek, helyükre a fideszes Nagy Andor és Firtl Mátyás került időközi választáson.

A rendszerváltás óta eltelt időben volt néhány olyan képviselő, aki valamilyen politikai ügy miatt kilépett pártjából és lemondott listás mandátumáról, így tett például Fodor Gábor, Ungár Klára és Molnár Péter 1993-ban, amikor nem értettek egyet a Fidesz politikájával. Olyan azonban még nem volt, aki egyéni mandátumot adott volna vissza. A képviselők ilyenkor inkább azt a megoldást választják - mint például a mostani ciklusban a Fidesz-frakcióból kilépett Lengyel Zoltán -, hogy független képviselőként folytatják a munkát.

Gegesy Ferenc lemondásával 19 fősre csökkent az SZDSZ frakciója. Ez azt jelenti, hogy a szocialistáknak már csak négy plusz szavazatra van szükségük a költségvetés és az adótörvények elfogadásához, amihez a jelen lévő képviselők felének támogatása szükséges.
Szintén a szocialistáknak kedvezhet, ha a megfigyelési ügybe keveredett és elnökjelöltségéről lemondott MDF-es Almássy Kornél sem vesz részt parlamenti munkában - ahogyan hétfőn és kedden sem tette -, hiszen így már csak három plusz szavazatot kellene szerezniük.
Az önálló MSZP-kormány összesen 189 szavazattal számolhat, hiszen a 190 tagú szocialista frakcióból a tartósan beteg Horn Gyula és Toller László jó ideje egyáltalán nem tud részt venni a munkában, ugyanakkor Gyenesei István független képviselő, önkormányzati miniszter szavazatára számíthatnak.

Ezzel szemben az ellenzéki oldalon összesen 194 - Almássy Kornél nélkül 193 - képviselő van: 139 fideszes, 23 KDNP-s, 19 SZDSZ-es, 11 (vagy 10) MDF-es és két Fideszből kilépett független képviselő, Lengyel Zoltán és Tóth András. A két független képviselő eddigi nyilatkozataiban nem zárta ki, hogy támogatja a költségvetést és adótörvényeket, a parlament feloszlásáról szóló indítványt Lengyel Zoltán nem támogatta, Tóth András pedig nem szavazott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását