2024. április 25. - Márk

A Fidesz pluszforrásokat javasol az oktatásnak

A közoktatási normatív támogatást 50 milliárd forinttal, a felsőoktatási intézmények támogatását pedig 9 milliárd forinttal emelné meg a Fidesz a 2008-as költségvetésben - jelentette be Pokorni Zoltán, az ellenzéki párt alelnöke keddi sajtótájékoztatóján.
2007. október 30. kedd 13:52 - Hírextra

A közoktatási normatíva a plusz 50 milliárd forinttal 485 milliárdra nőne - mondta az Orbán-kormány oktatási minisztere, aki szerint az átcsoportosításokra azért van szükség, mert a most szeptemberben kezdődött 2007/2008-as tanévben összességében 25-30 milliárd forinttal kevesebb a normatív támogatás, míg a 2008/2009-es tanévben 35-40 milliárd forinttal csökken ez forrás.
Mint mondta, a felsőoktatás területén a Fidesz előre számol a párt által kezdeményezett népszavazás eredményével, ezért azt javasolja a kormánynak, hogy 9 milliárd forintot különítsen el a népszavazás miatt megszűnő tandíj pótlására.

A politikus szerint minden "mítosszal" ellentétben nem igaz, hogy túl sok lenne a diplomás Magyarországon, hiszen a felsőoktatásban végzettek aránya elmarad az OECD-országok átlagától. Hozzátette: Magyarországon a diploma véd a legjobban a munkanélküliségtől, amit az is mutat, hogy míg a diplomásoknak 83 százaléka kap munkát, addig a középfokú végzettségűeknél ez az arány 70 százalék, az alapfokú végzettségűeknek viszont már csak a 38 százaléka tud elhelyezkedni.

A politikus közölte azt is, hogy az óvodai ellátás fejlesztése érdekében 8 milliárd forintos alapot javasolnak létrehozni, amelyet óvodai férőhelybővítésre lehetne felhasználni. Mint mondta, pozitívum ugyan, hogy a kormány a 2008-as költségvetésben 3,5 milliárd forintos többlettámogatást szán az óvodai férőhelyek biztosítására, de a Fidesz szerint ez nem elegendő ahhoz, hogy 2008 szeptember 1-től valamennyi harmadik életévét betöltött hátrányos helyzetű gyermeknek biztosítani lehessen az óvodai ellátást.

Pokorni Zoltán arról is beszélt, hogy mivel az oktatásban a kiegészítő támogatások egy része a kistérségi támogatások között jelenik meg jövőre, ezért a Fidesz a kistérségi társulások támogatását mintegy 2 milliárd forinttal emelné meg.

A Fidesz oktatási műhelyének vezetője kérdésre válaszolva azt mondta: a költségvetésen belül a kormányzati negyed és a kormányzati kommunikáció kiadásaiból, valamint az adósságszolgálatból javasolnak forrásokat átcsoportosítani.

Az ellenzéki politikus a 2008-as költségvetés negatívumai között említette, hogy a csökken a művészeti iskolák normatív támogatása, valamint a szakképzésben az elméleti képzés normatívája, illetve, hogy jövőre a kollégiumok működési költségeinek már csak 58-62 százalékát finanszírozza a központi költségvetés.

Felhívta a figyelmet arra, hogy jövőre változatlanok maradnak a pedagógusbérek, annak ellenére, hogy a kormány azt ígérte: amennyiben a szakszervezetek belemennek a létszámcsökkentésbe, akkor a felszabaduló összeget béremelésre fordítják.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását