2024. április 27. - Zita

A kormány rendelheti el a megfenyegetett politikusok védelmét

A megfenyegetetett országgyűlési képviselők védelmét az igazságügyi és rendészeti miniszter javaslatára a kormány rendelheti el - tájékoztatta a távirati irodát csütörtökön Kardos Imre dandártábornok, a Köztársasági Őrezred parancsnokának helyettese.
2007. szeptember 20. csütörtök 15:39 - Hírextra

A parancsnokhelyettest annak kapcsán kérdezte az MTI, hogy több kormánypáti és ellenzéki politikus, országgyűlési képviselő kapott fenyegető tartalmú üzenetet az elmúlt néhány napban. Kardos Imre emlékeztetett rá: a Köztársasági Őrezred kibővítette a Parlament melletti biztonsági zónát annak érdekében, hogy a képviselők biztonságosan tudják megközelíteni az Országgyűlést. Ami a képviselők közvetlen és tartós biztosítását illeti, arról a védett személyek és a kijelölt létesítmények védelméről szóló 160/1996-os kormányrendelet rendelkezik - tette hozzá.

Mint mondta, eszerint annak a személynek az ideiglenes védelmét, akit az alkotmánnyal és törvényekkel összhangban álló közéleti tevékenysége miatt személye vagy közvetlen környezete ellen irányuló erőszakos cselekménnyel fenyegettek meg, annak a védelmét a belügyminiszter - ma értelemszerűen az igazságügyi és rendészeti miniszter - javaslatára a kormány rendelheti el.
A miniszternek joga van ahhoz, hogy a kormány két ülése között írásbeli utasításban intézkedjen a védelem megkezdéséről, és a következő kormányülésen jóváhagyásra a kormány elé terjeszti ezt - tette hozzá.

Mint mondta, amennyiben megfelelő információk állnak a Köztársasági Őrezred rendelkezésére, úgy az őrezred - az országos rendőrfőkapitány útján - kezdeményezheti a miniszternél a képviselő ideiglenes védelmének elrendelését.

Jelenleg azonban nekünk is csak a sajtóban megjelent információk állnak a rendelkezésünkre, és ez magában kevés, hogy ilyen kezdeményezéssel éljünk - magyarázta. Hozzátette: az érintett képviselőknek kell a rendőrség rendelkezésére bocsátani a fenyegetéssel kapcsolatos információkat, és a fenyegetés összes körülményét értékelni kell. Mint mondta, sok múlik a fenyegetés jellegén, mértékén, az érintett személyes biztonságérzetén, azon, hogy mennyire érzi komolynak a fenyegetést. Azt is mérlegelnie kell a megfenyegetettnek, mennyire képes elfogadni a biztosítást, amivel a személyes szabadságát a biztonsága érdekében korlátozzák.

Mint mondta, a Köztársasági Őrezred sem létszámában, sem technikai felszereltségében nincs arra felkészülve, hogy több tíz vagy azt meghaladó nagyságrendű képviselőt biztosítani tudjon. Egyébként a kormányrendelet nem is nevesíti az őrezredet, hanem a rendőrség általános feladataként határozza meg a személy- és létesítményvédelmi intézkedést.

Tehát, ha szükséges ilyen intézkedés elrendelése, akkor nagy valószínűséggel ennek csak egy részét tudja végrehajtani a Köztársasági Őrezred, a többi az illetékes rendőrségeknek a feladata, különösen a vidéki képviselőknél - mondta.

A parancsnokhelyettes azt mondta, egyelőre sem az őrezred, sem Takács Albert rendészeti miniszter nem kezdeményezte az ideiglenes védelmi intézkedések elrendelését.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását