2024. április 28. - Valéria

Az SZDSZ elnöke az MDF-et is meghívta egy találkozóra

Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke egy esetleges szakértői kormány ügyében hívta megbeszélésre Dávid Ibolyát. Ezt maga az MDF elnöke mondta szerdán az MTI-nek.
2008. szeptember 17. szerda 19:21 - Hírextra
Fodor Gábor csütörtökön csak Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével találkozik, a másik két ellenzéki párt vezetőjével más időpontban folytat megbeszélést.

Dávid Ibolya az SZDSZ elnökének meghívása kapcsán úgy fogalmazott: örül, hogy a liberális párt elnöke talált időpontot a naptárában egy találkozóra.

Amennyiben csütörtökön Orbán Viktor és Fodor Gábor "kifejezi közös akaratát", hogy együtt akarnak kormányozni és megneveznek egy közös, megfelelő tekintéllyel rendelkező miniszterelnök-jelöltet, emellett közös nevezőre jutnak egy program megalkotásában is, akkor akármilyen jelzővel illessék ezt a kormányt (polgári, konzervatív, vagy szakértői), az MDF hajlandó tárgyalni a két ellenzéki párt vezetőjével annak megvalósításáról - jelentette ki Dávid Ibolya az MTI-nek.

Előzőleg szerdán kiderült: négypárti ellenzéki találkozó helyett SZDSZ-Fidesz egyeztetés lesz csütörtökön; a két párt elnöke, Fodor Gábor és Orbán Viktor június óta másodszor ül tárgyalóasztalhoz.

Fodor Gábor a miniszterelnök Megegyezés című programjának bemutatása után, szeptember 8-án kezdeményezett egyeztetést a Fidesz, a KDNP és az MDF elnökével a szakértői kormány felállításáról.

A liberális párt vezetője Orbán Viktornak, Semjén Zsoltnak és Dávid Ibolyának címzett levelében többek között azt írta: "az SZDSZ álláspontja szerint Gyurcsány Ferenc kísérlete, hogy a közbizalmat és a parlamenti többséget a cselekvési programmal helyreállítsa, kudarcot vallott." A pártelnök azt kérte, hogy a kialakult helyzet hatékony, mielőbbi megoldása érdekében "a parlamenti pártok vizsgálják meg közösen egy felállítandó, lehető legszélesebb támogatást bíró szakértői kormány lehetőségét."

Az SZDSZ sajtóosztálya szerdán az MTI-vel ugyanakkor azt közölte: habár Fodor Gábor egyszerre küldte el a meghívót Orbán Viktornak, Semjén Zsoltnak és Dávid Ibolyának, de az SZDSZ vezetősége külön-külön szeretne a pártelnökökkel tárgyalóasztalhoz ülni. Mint mondták, az SZDSZ így eredetileg is kétpárti találkozóra készült a Fidesszel csütörtökön. Hozzátették, hogy természetesen a többi párttal is tárgyalóasztalhoz szeretnének ülni, az időpontokról pedig egyeztetni fognak.

A csütörtöki találkozón a Fidesz tárgyalódelegációját Orbán Viktor, az SZDSZ-ét pedig Fodor Gábor vezeti.

A június 21-i Fodor-Orbán találkozó után ez lesz a második alkalom, hogy az SZDSZ és a Fidesz elnöke tárgyalóasztalhoz ül egymással. Az akkori megbeszélésen, amelyet Fodor Gábor elnökké választása után kezdeményezett, a két pártelnök abban egyetértett, hogy cselekvőképes kormányra van szükség, de míg a Fidesz elnöke már akkor is az előre hozott választásban látta a megoldást, az SZDSZ vezetője ezt csak akkor tartotta lehetségesnek, ha sem a kisebbségi kormány cselekvési terve, sem pedig az ezt követő szakértői kormány nem válna be.

Fodor Gábor elnökké választása után az összes pártelnökkel tárgyalást kezdeményezett, így Orbán Viktor mellett találkozott Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, az MSZP elnökével, valamint Semjén Zsolttal, a KDNP elnökével is, azonban az MDF vezetőjével, Dávid Ibolyával végül nem került sor az egyeztetésre.

Az SZDSZ elnökének szeptember 8-i levelét megelőzően augusztus végén az MDF is kezdeményezett ellenzéki találkozót. Dávid Ibolya a jövő évi költségvetési és adótörvényekről, illetve ha ebben nincs megegyezés, akkor a parlament feloszlatásáról tárgyalt volna az ellenzéki pártelnökökkel. A meghívást mindenki elfogadta, de később az SZDSZ jelezte, hogy számára nem megfelelő az időpont, és az is kiderült, hogy a Fideszt nem Orbán Viktor pártelnök, hanem Varga Mihály alelnök képviseli.

Mindezek után Dávid Ibolya a múlt szerdán lezajlott találkozót előkészítő tárgyalássá minősítette át. A hárompárti találkozó után kezdeményezte az MDF, hogy az Országgyűlés szeptember 30-ával oszlassa fel magát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását