2024. május 18. - Erik, Alexandra

A kormány a mocsárban hagyja a hiteleseket?

Soltész Miklós (KDNP) szerint azok a lépések, amelyeket a kormány megpróbált megtenni a hitelkárosultakért, vagy elégtelennek bizonyultak, vagy kevésnek, vagy pedig nem is veszik igénybe azok, akik erre jogosultak lennének.
2009. szeptember 15. kedd 17:28 - HírExtra
A politikus - a fideszes és KDNP-s előterjesztők nevében - a hitelkárosultak megsegítéséről szóló törvényjavaslat előkészítésével összefüggő országgyűlési határozati javaslat expozéjában elmondta: több ezer ember fordult a kormány javaslata alapján a bankokhoz, azonban akik valójában igénybe is vették a segítséget, azok száma néhány tucatnyira tehető.

Határozati javaslatuk szerint ezért az Országgyűlésnek fel kell kérnie a kormányt, hogy legkésőbb október 15-ig terjessze a Ház elé a nehéz helyzetbe került lakáshitelesek megsegítése érdekében szükséges törvénymódosításokat - közölte.

Véleménye szerint a válságnak a rossz irányba történő kezelése vezetett el odáig, hogy mostanra több tízezer ember került olyan helyzetbe, hogy segíteni kell rajtuk.
Soltész Miklós hangsúlyozta, azokon a hiteleseken akarnak segíteni, akik önhibájukon kívül kerültek nehéz helyzetbe, és nem azokon, akik "sumákolnak". "Azoknak akarunk segíteni, akik hittek annak a szocialista-szabad demokrata szlogennek, hogy dübörög a gazdaság, minden rendben lesz" - fogalmazott.

A határozati javaslatban azt kezdeményezik, hogy az október 15-ig előterjesztendő jogszabály előkészítése során különösen arra legyenek figyelemmel, hogy megfelelő szabályozást alkossanak a kilakoltatások megelőzése érdekében. Emellett kezdeményezik: legyen lehetőség arra, hogy az adós maga értékesítse az ingatlanát megfelelő időtartamú - legalább 6, legfeljebb 12 hónapos - moratórium kitűzésével.
A javaslat kitér arra is, hogy kedvezményt kellene biztosítani az adós számára egyösszegű visszafizetés esetén.

Soltész Miklós tájékoztatása szerint mindezek mellett az államnak a Magyar Fejlesztési Bankon (MFB) keresztül ki kellene váltania a fizetésképtelen adósok hiteleit.
A kormány nevében Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium államtitkára elmondta: a kabinet tanulmányozta a javaslatot, és úgy látják, az sok olyan elemet tartalmaz, amely támogatható.

Hozzátette: a határozati javaslat céljával egyetértenek, ugyanakkor az eszközökben sok mindent másképpen látnak.

Álláspontja szerint azt, hogy szociális válsághelyzet lenne Magyarországon, a tények nem támasztják alá.

Az MFB-t érintő javaslatról közölte: a fejlesztési bank bekapcsolása a hitelkárosultak megsegítése érdekében végzett tevékenységbe nem szerencsés, az MFB célja ugyanis nem a lakossági hitelezés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását