2024. május 5. - Györgyi

Szilvásyt meghallgatják az "adatügyről"

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottsága jövő kedden hallgatja meg a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős tárca nélküli miniszter tájékoztatóját az "adatügy" nemzetbiztonsági vonatkozásairól. A Fidesz még nem tudja, részt vesz-e a
2008. szeptember 16. kedd 16:41 - Hírextra
Tóth Károly, a Nemzetbiztonsági bizottság szocialista alelnöke az MTI érdeklődésére elmondta: a testület keddi ülésén megállapodtak abban, hogy a testület jövő keddi ülésén Szilvásy György kérésére napirendre tűzik az "adatügyet" és meghallgatják a miniszter tájékoztatóját az ügy nemzetbiztonsági vetületéről. Hangsúlyozta: nem a konkrét bűncselekményről - mert ahhoz nincs joguk -, hanem a nemzetbiztonsági vonatkozásokról tájékozódnak.

Az MTI érdeklődésére Demeter Ervin, a bizottság fideszes tagja elmondta: még nem tudja, a fideszes képviselők részt vesznek-e az ülésen, "ez a döntés még előttünk áll". Emlékeztetett arra, hogy a Fidesz képviselői azért nem vesznek részt személyesen, csak szakértők útján a Nemzetbiztonsági Bizottság ülésein, mert "a miniszter és a kormány semmibe vette a testületet".
"Ezen a területen nem látok változást, sőt további romlást tapasztalok. Végig fogjuk gondolni, de nem tudom, mi indokolná, hogy megváltoztassuk álláspontunkat" - tette hozzá.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) múlt szerdán tartott házkutatást az UD Vagyonvédelmi Zrt.-nél. A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatója ugyanis szeptember 10-én feljelentést tett a rendőrségen "számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény, államtitoksértés, valamint más cselekmények gyanúja miatt". Az NBH szerint a cég megpróbált behatolni a kormányzati szervek információs rendszerébe.

Az ügy miatt a múlt héten összeült a Nemzetbiztonsági Kabinet, amely Szilvásy György beszámolója alapján "kezdeményezte a képviselői érintettségre és a folyamatban levő ügy kiemelkedő társadalompolitikai és nemzetbiztonsági jelentőségére tekintettel a Nemzetbiztonsági Bizottság rendkívüli ülésén történő soron kívüli tájékoztatását."

Horváth József, az UD Zrt. vezetője a nyomozással kapcsolatban kijelentette: valójában nem ő és cége áll a célkeresztben, hanem például a Fidesz, amelynek kormányzása idején nevezték ki a Nemzetbiztonsági Hivatalnál műveleti főigazgató-helyettessé. Innen a kormányváltás után, még 2002-ben küldték nyugdíjba, 42 évesen. Az ügy kapcsán Demeter Ervin (Fidesz) Szilvásy György titokminisztert támadta, és bejelentette, hogy hivatali hatalommal való visszaélés miatt az ügyészséghez fordulnak.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke ezzel összefüggésben múlt pénteken - a birtokába került hangfelvételre hivatkozva - soron kívüli vizsgálatot kért a legfőbb ügyésztől és a Nemzeti Nyomozó Irodától amiatt, hogy párttársa, Almássy Kornél érintett lehet egy, az ő személyére vonatkozó adatgyűjtésben.

Mint az MDF elnöke elmondta, a hangfelvétel szerint egy T. A. monogramú vállalkozó egy III/III-as háttérrel is rendelkező vagyonvédelmi céget azzal bízott meg, hogy gyűjtsenek róla terhelő adatokat, amiket a párt elnökválasztási kampányában használnának fel, a megbízás mögött Almássy Kornél áll, a párt élén történő váltást - mint mondta, a hangfelvétel szerint - S.-ék pénzelik.

A politikus elismerte, egyszer valóban találkozott az UD Zrt. vezetőjével, de nem Dávid Ibolya kapcsán, hanem azért, mert saját lakását akarta átvizsgáltatni a céggel. Később viszont bejelentette, hogy visszalép az MDF elnöki posztjáért folytatott küzdelemtől.

A hvg.hu nyilvánosságra hozta azt a hangfelvételt, amely szerint a T.-vel jelzett férfi Tombor András, Orbán Viktor egykori külpolitikai főtanácsadója, az S. pedig Stumpf István egykori kancelláriaminisztert jelöli. A beszélgetés T. J. (Tóth János, az UD Vagyonvédelmi Zrt. egyik tulajdonosa) és egy általa "elnök úrnak" nevezett személy között folyt. Szombaton Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója elismerte, hogy vele beszélt a Tóth János. Stumpf István a hétvégén visszautasította, hogy bármi köze lenne az ügyhöz.

A Nemzeti Nyomozó Iroda hétfőn feljelentés-kiegészítést rendelt Dávid Ibolya beadványa kapcsán. Az UD Vagyonvédelmi Zrt. egyik tulajdonosának jogi képviselője pedig magántitok jogosulatlan megszerzése miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását