2024. május 6. - Ivett, Frida

Tízezer gyereket érinthettek az iskolabezárások

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) becslései szerint mintegy tízezer gyermeket érinthettek az iskolabezárások és az átszervezések az elmúlt nyáron.
2008. szeptember 16. kedd 16:44 - Hírextra
Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke erről kedden beszélt újságíróknak Budapesten, az oktatási tárca épületével szemben, ahol több civil szervezet fotókiállítást rendezett.

A fotókon 150 olyan intézmény látható, amelynek a kapuira lakat került vagy a felső tagozatát elvitték más településre a nyár folyamán. A szakszervezeti vezető azt mondta: az épületek sorsáról nincs információjuk.

Az Élőlánc a kisiskolákért mozgalom keretében rendezett kiállítás céljaként azt jelölte meg, hogy az oktatási minisztérium illetékesei lássák, intézkedéseik következtében sok oktatási intézmény szűnt meg. A bezárt iskolaépületek többségének az állaga nagyon jó, csak éppen gyerek nem járhat többet oda - jegyezte meg a PDSZ elnöke.

Kerpen Gábor azt mondta, hogy a múlt nyáron 626 állami fenntartású intézményt zártak be, ezek mintegy felét átvették nem önkormányzati fenntartók. Végleg lakat került 253 intézményre.

"Már nem csak az egészségügyben, hanem a közoktatásban is privatizáció folyik" - állapította meg a szakszervezeti vezető.

Megjegyezte: az Új Tudás program egyébként általuk is támogatott elemét, amely a közösségi terek megerősítését célozza, nem a kisiskolák bezárásával kellene megvalósítani.
Kerpen Gábor azt prognosztizálta, hogy 2008-ban újabb "intézményszűkítések" lesznek, mert az új típusú finanszírozási rendszer három újabb évfolyamot ér el.

A kisiskolák helyzetét pénteken szakmai konferencián vitatják meg a fővárosban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását