2024. április 19. - Emma

Mobilt a népnek!

Szeptember idusán megkezdte őszi ülésszakát a Parlament. Az országunk polgárai által kiválasztott emberek ismét hozzáláttak, hogy megvitassák: mit kéne tenni az ország javulásáért. Más kérdés, hogy ezt a gondolkodást mennyire veszik egyesek komolyan. A fo
2008. október 5. vasárnap 17:59 - Molnár Miklós
Miért szeretnének új mobilszolgáltatót? Mit várnak a megjelenésétől?

A negyedik mobilszolgáltató megjelenésének lehetőségét a Nemzeti Hírközlési Hatóság vetette föl. Mi ezt, mint a Fidesz Informatikai és Telekommunikációs Munkacsoportja, üdvözöltük.

Megállapítható, hogy a mobil szektorban ez elmúlt évekre visszatekintve a mozdulatlanság volt a jellemző. Nem beszélhetünk piaci változékonyságról a magyar távközlési szektorban.

Úgy gondoljuk, hogy a fogyasztók szempontjából lehet előnyös egy új szolgáltató megjelenése, hisz ez egy új versenyhelyzetet teremthet. Egy negyedik szolgáltató megjelenése pedig csökkentheti az előfizetési és telefonálási díjakat. Az új szolgáltató nyilván a többiek ára alá fog menni, ami egy komolyabb árversenyt gerjeszthet.

Mi nem csak a hangátvitelről beszélünk, szeretnénk, ha az adatátvitel, a mobil-internet is sokkal nagyobb mértékben elterjedne Magyarországon.

Azt sürgetjük, hogy a Hatóság minél hamarabb írj ki a megfelelő pályázatot. Fontos hangsúlyozni, hogy ennek a kiírásnak csak akkor van értelme, ha ez a pályázat kedvező feltételeket biztosít egy új szereplő számára. A kiírt feltételeknek kedvezőeknek és teljesíthetőeknek kell lenniük bárki számára, aki indulni akar, és indulni tud a versenyben.

„A kiemelt cél a mobil-internet terjesztése” – mondta Puch László Államtitkár Úrnak. Egyelőre azonban igencsak drága.

Pont azért, mert drága a szolgáltatás, igen alacsony a felhasználók száma. Fontosnak tartjuk, hogy az internet adta lehetőségek minél szélesebb körben, már telefonon is elérhetőek legyenek. Ebbe az irányba megy a világ: nem kell egész nap a számítógép előtt ülni. Ahhoz, hogy ez elterjedjen, nyilván egyfajta árversenyt kell kialakítani. Le kell törni a jelenlegi árakat, hogy többen igénybe tudják venni a mobil-internetet.

Amellett, hogy nem olcsó a szolgáltatás, a hálózat sincs teljesen kiépítve, mintegy 60% az országos feledettség. Van róla tudomása, hogy mennyibe kerülne a hálózat teljes kiépítése?

Valóban nem 100%-os a hálózat lefedettsége, de úgy gondolom, hogy minden szolgáltató arra törekszik, hogy a lehető leghamarabb minél nagyobb legyen.

Nem kívánok becslésekbe bocsátkozni, hogy mennyibe kerülne egy ilyen fejlesztés, de úgy gondolom, hogy a teljes lefedettség nyújtásának érdekében a szolgáltatók mindent megtesznek majd.

Az Államtitkár Úrnak feltett kérdésben azt is említi, hogy a háztartások 15%-ában még mindig nincs mobiltelefon. Melyik az a szektor, réteg, ahol kifejezetten nagy a hiány?

Magyarországon nagyon sok előfizetés, illetve nagyon sok kártya van. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nagyon sok embernek lenne telefonja, hiszen számos előfizető három, vagy négy kártyát is használ. A negyedik szolgáltató megjelenése, és az általa gerjesztett árverseny segíthet abban, hogy a mobiltelefonnal, illetve előfizetéssel nem rendelkezők száma csökkenjen.

A 450 MHz-es frekvencia újbóli hadrendbeállításán is gondolkodnak. Miért?

15-én én is megkérdeztem ezt az Államtitkár Úrtól, de ő kitért a válasz elől.

Érdemi párbeszéd nem tudott kialakulni erről a Parlamentben. Ezt még külön témaként mindenképpen elő fogom venni, akár írásbeli kérdés, akár szóbeli kérdés formájában.

Egy másik elkerült kérdés volt, hogy meg lehet-e tudni valamit a pályázatról.

Egyelőre azt lehet elmondani, hogy nem tudjuk mikor lesz kiírva a pályázat. Mi azt szeretnénk, hogy ez minél hamarabb történjen meg. A pályázatkiírás tartalmáról se tudunk sajnos semmit. Az biztos, hogy úgy kell kiírni a pályázatot, hogy az kedvező legyen, és reálisan teljesíthető egy új szolgáltatónak.

Valószínűsíthető, hogy a közeljövőben lesz ennek a pályázatnak szemmel látható eredménye?

Folyamatosan napirenden fogjuk tartani ezt a témát. Ha azt látjuk, hogy döcögés van a kérdésben, vagy nem történik semmi sem, akkor időről időre vissza fogunk erre térni a Tisztelt Ház előtt.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását