2024. május 5. - Györgyi

Gyermekvédelmi konferencia

A ma még segélyezett, ám munkára képes emberek számára nem pénzbeli ellátást, hanem képzést és munkát akarunk kínálni - mondta Szűcs Erika, szociális és munkaügyi miniszter kedden Balatonfüreden, a gyermekvédelmi konferencia második napjának zárásaként ta
2008. szeptember 16. kedd 21:15 - Hírextra
"Ennek a megteremtésében alapvetően az önkormányzatokra támaszkodnánk, szoros együttműködésben a helyi gazdaság szereplőivel és a nemzetgazdaság munkaerő-igényével" - tette hozzá a miniszter.

Mint mondta, az a stratégiai kérdés, mi lesz azokkal a családokkal, amelyekben a gyerekek úgy szocializálódtak, hogy sosem látták azt: a szülőknek munkába kell menniük.

Szűcs Erika szerint azokat a viszonyokat kell mindenekelőtt megváltoztatni, amelyek a felnövekvő generációt illetően a "hátrányokat örökítik és mélyítik". Ebben a kérdésben a gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgálatok rendelkeznek a legtöbb tapasztalattal és a "hogyan továbbra" sem lehet nélkülük választ adni - mondta a szaktárca vezetője.

Hangsúlyozta: a konferencián is elsősorban abban kérte a szakemberek, a szolgálatok segítségét, miként lehetne a jelenleginél nagyobb eredményességgel biztosítani azt, hogy "a családok támogatására szánt összegek arra is fordítódjanak, amire az adófizetők azt a pénzt szánják".

Nagyon nehéz kérdésről van szó, ezért a "hogyanról" még "nincs letisztult megoldás" - jegyezte meg a tárca vezetője, hangsúlyozva: a pénz "oda jusson, ahová szánjuk, tehát nem megvonjuk, elvesszük és nem büntetünk", hanem a "célzottságát és az eredményességét" kívánjuk javítani.
A miniszter elmondta: a háromnapos konferencián is felvetették, hogy elsősorban azokon a területeken dolgozik kevés szakember, ahol sok a probléma. Kitért arra, hogy a gyermekvédelmi szakellátó intézmények fenntartói a megyei önkormányzatok, ám a finanszírozás szűkössége "komolyan veszélyezteti a gyermekvédelmi szakellátást".

A pénzügyi normatívához hozzá kellene tenni, mert a megyéknek nem nagyon van saját bevételük - vélekedett a miniszter, rámutatva arra is: a tanácskozáson hivatkoztak a szakemberek arra a nemzetközi tenderre, amely szerint az ellátás költségeinek 80 százalékát az állami normatíva biztosítsa.

A miniszter a sajtótájékoztatót megelőzően a füredi konferencián félórás előadást tartott, majd egy órán át konzultált a gyermekvédelmi szakemberekkel. Az újságírókkal csak a helyszínen tudatták, hogy ez a másfél órás program nem sajtónyilvános. Ezzel kapcsolatosan Szűcs Erika a sajtótájékoztatón azt mondta: mondandójában semmi titok nem volt, ám úgy gondolta, hogy a gyermekvédelmi szakemberek bátrabban mernek véleményt mondani, problémákat felvetni, ha nincsenek jelen a sajtó képviselői.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását