2024. május 3. - Tímea, Irma

Az ellenzék elutasítja Robin Hoodot

Az ellenzék - az SZDSZ-szel együtt - elutasítja, hogy a távhőtámogatást a Robin Hood-adóból finanszírozza a kormány. Az MSZP-n belül még vita van az elképzelésről - derült ki az MTI-nek adott nyilatkozatokból kedden.
2008. szeptember 16. kedd 16:47 - Hírextra
Gyurcsány Ferenc hétfői évadnyitó parlamenti beszédében vetette fel, hogy Robin Hood-adóra van szükség, az energiacégektől kellene támogatást kérni a távhőkompenzációra.
Ennek csak egy eleméhez, az új adó bevezetéséhez kellene törvényt módosítani, ezzel biztosítanák a kompenzáció 2009-es és 2010-es forrását.

Az MTI szocialista forrásból úgy tudja, hogy a távhőkompenzáció rendszerét már az idei fűtési szezontól bevezetik, de az ehhez szükséges 7 milliárd forintos plusz forrást egyelőre a költségvetés tartalékából fedezik.

Tukacs István, a parlament költségvetési bizottságának szocialista tagja szerint tarthatatlan a távhő ára és "versenyképtelensége" a gázfűtéssel szemben, ennek rendezésére a megoldást a szocialista frakció megtalálta, de a forrást illetően még vita van.

Mint mondta, támogat egy olyan fajta adónemet, amely szolidáris a távfűtéses lakásban lakókkal. Az energiacégeknek - ha róluk van szó - ezt a szolidaritást vállalniuk kell - tette hozzá.
Tukacs István szerint aggályos lehet, hogy a cégek árképzésükben más fogyasztókra terhelik tovább az adót, ezt ki kellene zárni.

Az SZDSZ nem támogatja a Robin Hood-adó bevezetését - nyilatkozta Horn Gábor az MTI-nek. A liberális ügyvivő elmondta: a megoldás arra jó, hogy a nyereséges vállalatokat elijesszék Magyarországról. Az energiacégek nyereségének megadóztatása piacellenes lépés, amely a nemzetközi tőkét lehetetlen helyzetbe hozza.

László Tamás, a Fidesz szakpolitikusa az MTI-nek azt mondta, a miniszterelnök bejelentése csak egy újabb "lesz-program", aminek nem ismerik a részleteit, sem azt, hogy kit támogatnának, sem azt, hogy mit szólnak ehhez a nagy energiaszolgáltató cégek.

Szerinte azonban a lakótelepen élők "itt és most megoldást" várnak, hiszen idén már háromszor sújtotta őket a távhődíj-emelés, most lesz egy negyedik, és ez ellen védekezni sem tudnak. Felhívta a figyelmet arra, hogy a lakótelepen élők között nehéz különbséget tenni szociális alapon, mert nagyjából egy színvonalon vannak, ezért óriási tömegek járhatnak rosszul, ha kijelölnek egy virtuális határt.

Emelkedik a távhődíj, a kompenzáció radikálisan csökken - az idén 83 milliárdra, jövőre 67 milliárdra -, ehhez képest a kormányfő 10 milliárdos segítségről beszél, ami nevetséges, itt nem ilyen tételekről van szó - összegzett a fideszes politikus.

László Tamás azt mondta, hogy a Fidesz és a KDNP korábbi javaslatának megfelelően most is azt tartaná jó megoldásnak, ha 20-ről 5 százalékra csökkentenék a távhő áfáját. Szerinte a csökkentésnek megvan a fedezete abból az többletből, amelyet az eddig gázáremelése és a távhődíjemelések során beszedtek. Mint mondta, egy 52 négyzetméteres átlagos panellakás esetében így havi 4 ezer forinttal csökkenne a távhődíj.

Katona Kálmán, az MDF országgyűlési képviselője úgy látja, a Robin Hood-adó tartósan nem old meg semmit. Pártja nevében azt mondta: a kormánynak nincs kialakult koncepciója a helyzet kezelésére.

A távhőkompenzációs elképzeléssel kapcsolatban kitért arra, hogy az állampolgárokat kell támogatni, és nem az árakat. A rászorulókat kell támogatni, és nem az áron keresztül kell a támogatást nyújtani - tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfői napirend előtti beszédében azt mondta: speciális támogatást vezet be a kormány a távfűtéses lakásban lakók számára, figyelembe véve, kinek milyen a szociális helyzete.

A kormányfő szerint "oda kell fordulni a különböző energiacégekhez", és tőlük kell hozzájárulást kérni. Mint mondta, a Robin Hood-adóra azért van szükség, mert több tízmilliárd forint kell a panellakásokban lakók támogatásához, akik jelenleg kétszer annyit fizetnek a fűtésért, mint az egyéni fűtést használók.

A miniszterelnök elmondta: a következő két évben mindenkinek lehetővé kell tenni, hogy távhő-fogyasztása mérhető, szabályozható legyen, erre külön lesz forrás a költségvetésben, és ehhez kapcsolódóan "kinyitják" a panel-rekonstrukciós programot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását