2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Gyurcsány és Szili is hanukázott

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szili Katalin házelnök is megemlékezett vasárnap a hanuka ünnepéről. "A hanuka az önazonosság megőrzésének, a közösség megmaradásának és a jövőbe vetett hit és remény megélésének ünnepe.
2008. december 21. vasárnap 16:20 - Hírextra
rték, mely egyformán fontos isten teremtményeinek, minden embernek" - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A miniszterelnök kiemelte, hogy a hanuka fényei mindenki számára egyértelművé teszik a különbözőség és a sokszínűség értékeit, s ez az egész emberiség gyarapodását szolgálja.
Szili Katalin szerint a gyertyák lángja ősi üzenetet hordoz az emberiség számára.

"A Hanuka a világ zsidósága számára különleges ünnep: a fény ünnepe, hitvallás abban, hogy a fény legyőzi a sötétséget, a jó a gonoszságot, s abban, hogy a rossz után jó jön" - írta a házelnök közleményében.

Hanuka ünnepe annak az időszaknak állít emléket, amikor a görög uralom a zsidó népet a vallása miatt üldözte. Miután a zsidók leverték az elnyomó hatalmat, és szentélyüket megtisztították, újra felszentelték a jeruzsálemi templomot. A mécseseket meggyújtották. Ezt az írások szerint isteni csoda övezte: a rendelkezésre álló egy napi olaj nyolc napig égett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását