2024. április 17. - Rudolf

Öt templom fesztivál

Koncertekkel, zenei bemutatókkal, művészet- és eszmetörténeti témájú előadásokkal várja az érdeklődőket a csütörtökön kezdődő Öt templom fesztivál Győrött. A programoknak a Kossuth utcában egymástól nem messze található görög katolikus, katolikus, reformá
2008. szeptember 15. hétfő 14:43 - Hírextra
Borsa Kata, a Karzat Kultúrközpont Alapítvány kuratóriumi elnöke hétfőn az MTI-nek elmondta, hogy először lép fel Magyarországon a brazíliai-magyar hegedűművész Leonardo Jeszensky és Giovanni De Cecco olasz zongoraművész a nyitónap estéjén.

A duó egyetlen koncertre érkezik, s Romániában gyűjtött tradicionális zsidó zenét játszik győri fellépésén. A hangverseny alatt a színpad hátterében a zsidóság mindennapjait bemutató fotókat vetítenek- tette hozzá.

Ugyancsak először ad koncertet magyar közönség előtt a barcelonai székhelyű Le Tendre Amour együttes pénteken. Az argentin, spanyol, francia, ausztrál és amerikai zenészekből álló formáció 17-18. századi szertartászenét játszik eredeti hangszereken. Jelentős amerikai és francia fesztiválok után érkeznek Győrbe - mondta Borsa Kata.

Különlegességnek ígérkezik a budapesti Tomkins énekegyüttes 30 éves jubileumi koncertje szombaton az evangélikus templomban. Ünnepi programjuk előtt ugyanis végigjárják a Kossuth utca öt templomát, s a görög katolikus, a katolikus, a református templomban, a zsinagógában és végül az evangélikus templomban az öt vallás hagyományához illeszkedő zenéket szólaltatnak meg. A zenekedvelők velük együtt vehetnek részt a páratlan templomjárásban. Ez a zenei megoldás hangsúlyosan fejezi ki a fesztivál vezérgondolatát, a vallások közti párbeszéd fontosságát - mutatott rá a szervező.

A hétfői záró koncert szintén tartogat különlegességet az érdeklődőknek: Ittzés János evangélikus püspök lesz a Pál apostol leveleiből komponált dalok narrátora. A dalokat Gryllus Dániel és zenésztársai adják elő.

Az ökumenikus művészeti fesztivál programját több előadás és kiállítás egészítik ki. Popper Péter A zsidóság, mint a Kinyilatkoztatás egyetlen szemtanúja címmel, Heidl György eszmetörténész a pécsi Péter és Pál sírkamráról beszél. A zsinagógában izraeli képzőművészek munkáiból nyílik kiállítás. A gyerekeket népi oratóriumjátékra és zenés bábelőadásokra várják.

A mintegy 10 millió forintos költségvetésű rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap,a győri önkormányzat és szponzorok támogatják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását