2024. április 25. - Márk

Elkezdődött a 30. évad

A Győri Nemzeti Színház 30. ünnepi évadja kedden nyílt meg, az évforduló alkalmából Borkai Zsolt, Győr polgármestere egy 100 szeletes tortával köszöntötte a társulatot. Az új évadban a teátrumban öt premiert tartanak és hat sikerdarab is műsoron marad.
2008. szeptember 9. kedd 16:16 - Hírextra
Nagy Viktor, a színház nemrég kinevezett igazgatója az ülésen ismertette elképzeléseit: a 30 éves évfordulóra november 16-án egy nagyszabású gálaestet rendeznek, amelyet a Győri Nemzeti Színház társulata a Győri Balett művészeivel közösen ad. A gálaestet megelőzően egy ünnepélyes társulati ülést is tartanak, amelyen reményeik szerint megjelennek az épület tervezői, kivitelezői és a 30 év jelentős művészei, alkotói is - közölte az MTI-vel a színház titkársága.

Az évadban hat sikerdarab, köztük A dzsungel könyve, a Portugál, a Made in Hungária műsoron marad. A színházban öt premier lesz: Az őrült nők ketrece című Jean Poiret-komédiát szeptember 27-én láthatja a közönség, majd októberben egy híres musical, az Evita kerül színre. Novemberben Shaw Pygmalionját mutatják be. Az isten pénze című Müller-Tolcsvay-Sziámi musical premierjét a témához illően karácsony előtt tartják. Januárban is a gyermekközönség számára lesz újdonság: Pinokkió kalandjain izgulhatnak.

Március 14-re Erkel Hunyadi László című operáját tűzi ki a színház operatagozata, az évadot Spiró György komédiája, a Koccanás zárja. A Kisfaludy-teremben Szép Ernő Lila ákáca, Albee Nem félünk a farkastól című drámája lesz műsoron.

A Győri Balett a VI. Magyar Táncfesztiválon bemutatott Gaudít játssza a szezonban.
A győri színház az államosítástól, 1949-től Dunántúli Népszínház néven működött Gál István igazgatásával, majd 1951-ben felvette a Kisfaludy Színház nevet. 1955-től 1958-ig Győri Állami Bábszínház néven bábegyüttest is működtettek Szőnyi Kató vezetésével. 1973-ban kezdődött az új színház építése a Győri Tervező Vállalat tervei alapján. A sísáncnak is "becézett" épület 1978. október 31-én nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt.

1979-ben a frissen végzett balettintézeti növendékek Markó Iván vezetésével létrehozták a Győri Balettet, amely szintén az új színházépületben lelt otthonra. A teátrum 1992. január 1-jén vette fel a Győri Nemzeti Színház nevet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását