2024. április 26. - Ervin

Hackerek támadtak a nagy hadronütköztetőre

érülékeny a tudománytörténet eddigi legnagyobb szabású kísérletét levezénylő Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) informatikai rendszere - mutattak rá a nagy hadronütköztető gyűrűt (LHC) ellenőrző egyik alrendszert feltörő hackerek.
2008. szeptember 15. hétfő 18:09 - Hírextra
"Lehúzzuk a nadrágotokat, hogy ne akkor rohangáljatok meztelenül, amikor valódi támadás érkezik" - áll a magát The Greek Security Team, Group 2600-nak nevező csoport üzenetében, amely a világegyetem keletkezését modellező berendezés Comact Muon Solenoid detector (CMS) elnevezésű alrendszerének honlapján jelent meg. Az incidens közvetlenül a részecskegyorsító beindítása után a múlt héten szerdán történt. "A behatolók nem okoztak kárt. Úgy tűnik, fel akarták hívni a figyelmet arra, hogy a CERN hálózatába is be lehet törni" - nyilatkozott James Gillies, a genfi kutatóintézet szóvivője.

A The Daily Telegraph című brit napilap beszámolója szerint a támadók "csupán egy lépésre voltak attól, hogy átvegyék az irányítást az CMS felett". Az oldal - www.cmsmon.cern.ch - azóta elérhetetlen. A CMS az egyik abból a négy ellenőrző rendszerből, amely figyelemmel kíséri a svájci-francia határvidéken 27 kilométeres köralagútban haladó protonnyalábokat.

James Gillies hangsúlyozta, hogy a CERN oldalai rendkívül népszerűek, a támadást megelőző napon például 1,4 millió e-mailt kaptak, amelynek 98 százaléka levélszemét volt.

A 6,4 milliárd eurós (1530 milliárd forintos) kutatási projektben csaknem kétezer tudós vesz részt. A kísérletek során, amikor a szupergyorsítóban ütköztetik a csaknem fénysebességgel száguldó protonnyalábokat, a kutatók egyfajta "mini-ősrobbanást" kívánnak létrehozni. Szerintük ugyanis 13,7 milliárd évvel ezelőtt egy aprópénzérme-nagyságú objektum robbant fel, és ez indította el a folyamatot, amely a csillagok és bolygók kialakulásához, és az élet megszületéséhez vezetett.

A CERN kutatóinak legfőbb célja megtalálni az úgynevezett Higgs-bozont, amelyet gyakran "isten-részecskének" is neveznek. Peter Higgs skót fizikus 1964-ben jósolta meg a létét egy olyan részecskének, amely képes tömeget adni más részecskéknek, és így végső soron lehetővé tette az univerzum létét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását