2024. április 17. - Rudolf

Mérnökök és informatikusok kellenek

Magyarországon mérnökökre, magasan képzett informatikusokra lesz szükség, de felértékelődnek a jó kommunikációs és a kiemelkedő problémamegoldó képességgel rendelkező szakemberek is az elkövetkező 3-5 évben - derül ki az Amerikai Kereskedelmi Kamara felmé
2008. szeptember 14. vasárnap 07:58 - Hírextra
A nagy vállalatok elsősorban a problémamegoldó, ügyfélszolgálati és kommunikációs képességre fogják helyezni a hangsúlyt a következő 3-5 évben, de ezen általános képességek mellett a jogi, kereskedelmi és technikusi végzettség értékelődik fel - mondta az InfoRádiónak a munkaerőpiac tendenciájáról felmérést készítő Amerikai Kereskedelmi Kamara elnökségi tagja.

Papp István szerint a mérnöki az egyik olyan terület, ahol az elkövetkező években komoly hiány lesz magasan képzett informatikusokból.

A nyelvismeret kapcsán elmondta: ma a toplista első 3 helyén az angol, a német és a spanyol szerepel, ám a közeljövőben jelentősen felértékelődik az orosz és a kínai nyelv is.

Ha a szakképzési és felnőttoktatási programok nem változnak, akkor a magyar gazdaság komoly munkaerő-piaci hiánnyal találja szembe magát - véli a szakértő, aki szerint fontos, hogy ne csak párbeszéd alakuljon ki az oktatási szféra és a gazdasági szereplők között, hanem olyan együttműködés jöjjön létre, amelynek keretében a munkaadók világosan tudják artikulálni az igényeiket.

A felmérésből kiderült az is, hogy a magyar munkavállalók egyáltalán nem mobilak, mivel nem szívesen utaznak 15-20 kilométernél többet a munkahelyükre. Papp István ezt óriási problémának tartja, mert így minden speciális szaktudást a mobilitás hiánya miatt helyben kell kialakítani.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását