2024. április 20. - Tivadar

MNV: Megérkezett a 800 millió euró

Lezárult a tranzakció, megérkezett a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. számlájára 833,3 millió euró, a Richter Gedeon Nyrt. részvényeire cserélhető kötvények ára.
2009. szeptember 25. péntek 18:26 - HírExtra
A beérkezett összegből még díjakat és költségeket kell levonni - mondta Zicherman Zsolt, az MNV szóvivője az MTI kérdésére. A bevételből a 2009. szeptember 28-án lejáró 639 millió euró értékű, Richter Gedeon részvényekre átcserélhető kötvényt, illetve annak kamatait kívánja az MNV refinanszírozni - olvasható a közleményben. Az akkori vagyonkezelő, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) 2004-ben bocsátott ki ötéves futamidejű, Richter részvényekre cserélhető kötvényt, amelyek 2009. szeptember 28-án járnak le mintegy 707 millió euró értékben.

A kibocsátás fő szervezője, mint globális koordinátor a Morgan Stanley & Co International plc volt. Az MNV honlapján olvasható információ szerint a Morgan Stanley-vel 2009. augusztus 18-án kötött szerződésben a maximált díjat és költséget bruttó 2 millió 248.650 euróban, jelenlegi árfolyamon 609 millió forintban határozták meg.

A kerekítve 4,680,672 darab Richter törzsrészvényre átcserélhető kötvényt az MNV bocsátotta ki 2009 szeptember elején. A kötvény lejárata 2014, éves kamata 4,40 százalék, kezdeti átváltási prémiuma a referencia árként szolgáló 36.559,86 forintos szinthez képest - 178,03 euró/részvény átváltási áron - 32 százalék volt. Az átváltási árat az MNV korábban közölte. A kötvénytulajdonosoknak 2014. július 28-tól 2014. augusztus 4-én délig lesz lehetőségük arra, hogy a kötvényeiket átcseréljék részvényre, mégpedig a kötvény névértékén. A közlemény emlékeztet arra: az MNV fenntartja a jogot, hogy a lejáratkor készpénzben teljesítsen, és ne részvényekkel fizessen.

A Morgan Stanley & Co International plc mellett az UniCredit (Bayerische Hypo- und Vereinsbank AG) vett részt a kibocsátásban, mint társult vezető szervező és társult könyvvezető. Az ÁPV 2004-ben azzal a céllal bocsátotta ki az állami tulajdonban lévő, 25 százalék plusz 1 szavazati arányt megtestesítő Richter törzsrészvényekre az ötéves futamidejű kötvényt, hogy megtartsa az állami tulajdonrészt. A kötvénytulajdonosok az átcserélhető kötvény lejáratakor dönthettek volna arról, hogy papírjaikat Richter-részvényre cserélik-e, de a kibocsátó megtartotta a döntési jogot, hogy a részvényeket adja, vagy a kötvények ellenértékét fizeti ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását